Wereldster vrijwilliger tijdens Mano Mundo

Wereldster vrijwilliger tijdens Mano Mundo

07 mei 2008

De Franse ster Sergent Garcia heeft de organisatie van Mano Mundo laten weten dat hij uit sympathie voor de Murga-beweging zondag zal optreden. Murga is een Argentijnse traditie die het midden houdt tussen straatfanfare en levenswijze.

Murga’s verzinnen hun eigen teksten, maken hun eigen kledij, eigen muziek en eigen danspasjes. Oorspronkelijk werden de eerste murga’s opgericht door zwarte slaven in Buenos Aires en Montevideo. Later werd het een felle traditie in Zuid-Amerika en waaide over naar Barcelona en recentelijk Antwerpen waar ongeveer een 1500 mensen lid zijn van een murga. Op Mano Mundo treden de Murga’s Agrum uit Heist op den Berg en LAMOURgaga uit Antwerpen op.
Het engagement van Garcia is een gevolg van de manier waarop Mano Mundo in elkaar zit: er wordt niet geprogrammeerd voor maar door bepaalde minderheden. Het is geheel de verdienste van de Argentijnen Enrique ‘Kike’ Noviello, muzikant, en Gerardo Salinas, aristiek leider van de Antwerpse Murgabeweging, dat Garcia overhaald werd om zondag mee op te treden.
 
Murga Armada is een band die wordt samengesteld uit een aantal klassemuzikanten uit de wereldmuziek, met Axl Peleman als gast en Pieter Embrechts als gastheer. Vlaams werk wordt verlatiniseerd in de allerbeste murgatraditie en vice versa. 
Sergent Garcia heeft Cubaansee roots en behoort tot hetzelfde kransje wereldmuzieksterren als Manu Chao en Ojos De Brujo. Niet alleen heeft hij tal van hits gescoord met zijn eigenzinnige mix van reggae en hiphop, maar ook geldt hij als de uitvinder van een genre: de salsamuffin.