Pedro Luis Ferrer: Final

De 63-jarige Cubaanse muzikant Pedro Luis Ferrer komt op 26 april in Brussel zijn nieuwe album ‘Final’ voorstellen. Een aanrader voor muziekliefhebbers die eens iets anders dan de Buena Vista Social Club willen horen. MO* kon zijn nieuwe plaat al eens beluisteren.

  • De nieuwe plaat van Cubaans troubadour Pedro Luis Ferrer

Pedro wie?

Pedro Luis Ferrer werd geboren in de Cubaanse provincie Sancti Spíritus, een regio die ook wel ‘de bakermat van de Revolutie’ wordt genoemd. Sinds 1969 maakt hij muziek, waarbij hij altijd op zoek is naar een mix van muzikale stijlen en tradities van alle uithoeken van zijn land.

Ferrer wil de rijkdom en de diversiteit van de Cubaanse muziek tonen en beperkt zich op zijn platen nooit tot één genre. Om zijn stijl te omschrijven bedacht hij het woord ‘changuïsa’. Hij is beïnvloed door de changui’ uit het oosten van Cuba en vermengt dit met genres als de trova espirituana uit centraal Cuba. Bovendien hoor je ook wel vleugjes jazz en chanson in zijn muziek.

Daarnaast is Ferrer in bepaalde middens ook gekend om zijn eigenzinnigheid en zijn nogal ambivalente houding tegenover de Cubaanse Revolutie. In een interview met het Amerikaanse magazine Mother Jones omschreef hij die houding als volgt: ‘Today I feel that some things have truly been achieved by the Revolution, and that others have not. In the strict political meaning of the word, I do not consider myself a revolutionary—if we are to understand revolution as an attempt to transform the world by use of violence. I believe in, and try to stimulate, the capacity for evolution by devising ideas and methods which can make a non-violent transformation possible.’

In een ander interview zei hij: ‘Ik zal nooit aanvaarden dat iemand me zegt hoe revolutionair ik wel ben. Ik wil de Cubaan zijn die ik wil zijn. Ik ben mijn eigen versie van Cubaan-zijn. Ik ben mijn eigen versie van changüí. Ik ben mijn eigen versie van son. Ik ben mijn eigen versie van trova. Ik ben zelfs mijn eigen versie van de Cubaanse revolutie.’

Zijn eigenzinnigheid heeft er voor gezorgd dat zijn werk niet dezelfde weerklank heeft gekregen als bijvoorbeeld dat van Compay Ségundo, Eliades Ochoa, Omara Portuondo, Ibrahim Ferrer en andere sterren van de Buena Vista Social Club. Zijn muziek is daarom ook moeilijker te vinden op het Cubaanse eiland.

Cubaanse kleinkunst

Pedro Luis Ferrer kan het best omschreven worden als een troubadour. Op zijn nieuwste album Final’ waarbij hij zich laat omringen door dochter Lana en zoon Raul, brengt hij vooral rustige luisterliedjes begeleid door gitaar, zachte Cubaanse percussie en met af en toe een subtiel blaas- en strijkarrangementje.

De teksten zijn poëtisch en romantisch en de zang is nooit echt uitbundig, maar eerder intiem en ingetogen. De stijl van Ferrer kan eigenlijk nog het best getypeerd worden als Cubaanse kleinkunst. Het gaat om eerlijke liedjes met rustige en mooie arrangementen die ook na een paar luisterbeurten niet vervelen. De prijs voor het moooiste nummer op Final gaat naar Cristina.

Enig puntje van kritiek is dat het album nogal aan de korte kant is. Het telt weliswaar 12 liedjes, maar het duurt slechts iets meer dan een halfuur en dat mocht gerust iets langer zijn. En laat dat dan eigenlijk ook weer een compliment zijn.

‘Final’ van Pedro Luis Ferrer is uitgebracht door Escondido Records.

Op zaterdag 26 april treedt hij samen met dochter en zoon op in Muziekpublique in Brussel. Info en tickets: www.muziekpublique.be

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3287   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur