Dossier Chinese tanker op ramkoers met zichzelf

Sommige dingen gaan snel. Heel snel. Het zou eerst pas in 2040 gebeuren, maar gemeten naar sommige maatstaven is China nu al de grootste economie ter wereld. Het is zeker de grootste uitvoerder en in Oost-Azië onttroont de renminbi langzaam de dollar. Tegelijk is één ding zeker: zo kan het land niet verder, maatschappelijk noch ecologisch.

Wat het Chinese volk de voorbije dertig jaar heeft gepresteerd, is indrukwekkend. De werkkracht van de Chinese arbeiders – twaalf uur per dag in een moordend tempo gsm’s of dassen maken – doet een mens verstillen. Ook de stuurkunst van de Chinese regering om de enorme machine op de rails te houden verbaast.

En toch, schijn bedriegt. De Chinese leiders weten dat het zo niet verder kan. Al in 2007 deed de Chinese premier Wen Jiabao zijn beruchte uitspraak dat de Chinese economie onduurzaam, onstabiel, ongecoördineerd en onevenwichtig is. Wen bedoelde daarmee dat de economie het milieu vernietigt, er te veel ongelijkheid is en het land te afhankelijk is van export en investeringen en te weinig van binnenlandse consumptie. De vraag of China de veerkracht heeft om de megatanker van zijn economie van richting te doen veranderen, is niet alleen voor de Chinezen belangrijk, maar voor de hele wereld.

wo 05/12
CC Dominic Lüdin
Volgens het Bureau van Statistiek had China in 2008 naast de 85 miljoen rurale werkers die in lokale ondernemingen werken maar ter plaatse blijven, nog 140 miljoen boeren die hun geluk beproeven in de steden om er werk te zoeken.
wo 05/12
CC dcmaster
Aan de basis van de discriminatie van de Chinese arbeidsmigranten ligt de hukou-politiek: oorspronkelijk was er zelfs een dubbele opdeling, maar na 1992 raakte de eerste opdeling buiten gebruik. Het betreft het verschil tussen een landbouw-hukou en een niet-landbouw-hukou. Het was de staat die tijdens de jaren 60 en 70 de quota van beiden vastlegde opdat geen rush op de steden zou ontstaan.
wo 05/12
CC Ming Xia
De laatste drie jaren werden uit diverse Chinese megasteden initiatieven bekend die op termijn moeten leiden tot de opheffing van deze onzichtbare Chinese hukoumuur, die in de steden de rechten beperkt van migrantenarbeiders van het platteland.
ma 03/12
CC strudelt
Ondanks de oproep van premier Wen Jiabao in 2007 om de economie van richting te doen veranderen, haalde China nadien de VS gezwind in als grootste producent van broeikasgassen. Stootten beide landen in 2007 nog evenveel uit, in 2010 “scoorde” China al 23 procent hoger dan de VS en de voorsprong blijft groeien.
ma 03/12
CC Matt Mets
Ondanks de hogere lonen is de binnenlandse consumptie maar goed voor 37 procent van de Chinese economie; in de VS is dat 70 procent. De reden is dat de investeringen veel meer toenamen dan de lonen. De Chinese regering ging de crisis van 2008 immers te lijf door via de staatsbanken massaal krediet te geven aan lokale overheden en staatsbedrijven.
ma 03/12
MO*/John Vandaele
De vraag is of de centrale regering dit gigantische land wel de richting kan uitsturen die ze wil. ‘De groeidoelen van de provincies zijn niet in overeenstemming met de milieudoelen van de centrale regering’, weet professor Qi Ye. In 2011 werden de doelen inzake energie-efficiëntie niet gehaald. Hetzelfde probleem met water.
ma 03/12
CC Saad Akhtar
Eén oktober in China, midherfstfestival en begin van wat de regering vijf jaar geleden tot een week vrij heeft uitgeroepen: meer ruimte voor toerisme en consumptie… Dat is zichtbaar op de straten en de pleinen. Er zijn die dag 85 miljoen verplaatsingen, zegt de staatstelevisie.