If Jan Verschueren ruled the world

MO* bestaat 10 jaar en dat wordt gevierd met een speciale 100ste editie en met een groot feest in het Brusselse Kaaitheater op 1 december. Naar aanleiding van de festiviteiten lanceerde MO* ook de columnwedstrijd ‘If I Ruled The World’ waarbij de winnaar, aangeduid door een professionele jury, een publicatie in MO* en een Joker reischeque ter waarde van € 1000 wint. Maar we organiseren ook een publieksprijs: de bezoekers van MO.be kunnen uit de vijf beste inzendingen hun favoriet kiezen. De winnaar van de publieksprijs wint een boekenpakket van 25 boeken, samengesteld door boekhandel de Groene Waterman. Hieronder vindt u een van de genomineerde columns.

  • Lectrr Lectrr

If I ruled the world

If I ruled the World… Lekker catchy, dat wel. Maar komaan jongens, wie heeft daar nu nog zin? Heersen over de wereld… 

Visionairs aller landen, neem uw pen ter hand.  Eerlijkere handelsverhoudingen tussen Noord en Zuid! Meer vrouwen in topfuncties! Gratis gezondheidszorg voor iedereen! Alle 4X4’s inruilen voor een bakfiets! Wie weet wel een verdwaalde “meer autonomie voor Vlaanderen”… De ene column al wat poëtischer dan de andere.

Ook mij bekruipt de goesting om hierover een mening te fulmineren. Lekker de grove borstel bovenhalen en eens goed mijn gedacht zeggen. Zou ik? Toch maar niet, ben er al een tijdje van afgekickt. Ik was verslaafd… aan uitgesproken meningen. Af en toe durf ik nog te hervallen. Het gevaar loert immers om elke hoek. Het vraagt karakter om je er niet aan over te geven. Het voelt tegennatuurlijk, en toch… ik ben ermee gekapt.

Ik ben bang van de zoveelste mening. Ik word er moedeloos van. Weer eens iemand die het bij het rechte eind heeft. Weer eens iemand die weet waar de klepel hangt. Er zal dan wel een markt voor zijn zeker? Ik weet het niet. Weet ik veel? Hoe zou ik het ook kunnen weten? Is onze samenleving überhaupt wel te vatten in al zijn complexiteit? Zijn wij, mensen, wel in staat te de wereld te ‘begrijpen’? Lijkt me arrogant. De uitgesproken mening als Toren van Babel.

Misschien moeten we juist hier radicaal mee kappen, met al dat ‘weten’, met al die rechte eindjes en gelokaliseerde klepels. Na eeuwen het te hebben geweten, moeten we misschien nu eens beginnen met het ‘niet te weten’. If I ruled the World zou ik het bij god niet weten. Een leider zonder clue. Misschien maakt dat mij wel tot één van de meest revolutionaire wereldleiders uit de geschiedenis. Hello, Brussels, Washington and Bejing. I’m from Barcelona!

Niet dat het mij allemaal niets kan schelen, in tegendeel! Verontwaardigd ben ik, zwaar verontwaardigd. Je zou voor minder. Toe nou, kijk om je heen! Ik pleit voor een nieuwe beweging: Indignados 2.0, de Indignados Ignorentes! Met een grote I. Niet omdat we er bepaald fier op zijn, maar omdat we er verdorie voor durven uitkomen. Wij weten het niet!

Dit radicale besef van het niet weten zal mij behoeden van enige vorm van arrogantie en megalomanie tijdens het uitvoeren van mijn mandaat als wereldleider. Mijn onwetendheid zal mij dwingen om advies te vragen aan andere onwetenden. Ik zal zoveel mogelijk mensen consulteren, want wat doe je als je het zelf niet weet? Zij zullen mij vertellen dat ze het ook niet echt weten, waarna we hoogstwaarschijnlijk zullen besluiten het er maar op te wagen. Niet ‘tegen beter weten in’, nee, want we weten niet beter…

Deze gedeelde onwetendheid zal ons verbinden en verenigen. Zonder waarheid zijn we aangewezen op elkaar. Onze onwetendheid zal ons doen nadenken. Het zal ons vragen doen stellen zonder ze te beantwoorden. Er bestaan geen domme vragen, zo wil het cliché.  Zijn antwoorden misschien per definitie dom?

We willen geen zoveelste groot verhaal, geen manifest. Laat ons maar gewoon proberen, trial and error. We hebben geen idee, maar we doen ons best. Op zoek naar een betere wereld, met het radicale besef van onwetendheid als leidraad…

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3146   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift