If Nick Meynen ruled the world

MO* bestaat 10 jaar en dat wordt gevierd met een speciale 100ste editie en met een groot feest in het Brusselse Kaaitheater op 1 december. Naar aanleiding van de festiviteiten lanceerde MO* ook de columnwedstrijd ‘If I Ruled The World’ waarbij de winnaar, aangeduid door een professionele jury, een publicatie in MO* en een Joker reischeque ter waarde van € 1000 wint. Maar we organiseren ook een publieksprijs: de bezoekers van MO.be kunnen uit de vijf beste inzendingen hun favoriet kiezen. De winnaar van de publieksprijs wint een boekenpakket van 25 boeken, samengesteld door boekhandel de Groene Waterman. Hieronder vindt u een van de genomineerde columns.

  • Lectrr Lectrr

If I Ruled The World…

…dan worden multi en bilaterale ontwikkelingshulp vervangen door een programma van schuldaflossing. Een tripartite uit pakweg Bolivia, Burkina Faso en Bangladesh komen elke zoveel maanden naar Washington, Londen en Brussel om te kijken of de ecologische schulden netjes afbetaald worden en als dat niet zo is: geen volgende schijf grondstoffen van Zuid naar Noord. 

…dan is de wereld één grote coöperatieve bank die Too big to fail is — wat als gevolg heeft dat klimaatverandering geen catastrofale proporties mag aannemen. Zo krijgen burgers en bedrijven broeikasgasquota per land. Die vertrekken van het huidige gemiddelde verbruik per inwoner maar evolueren snel richting de acht ton levensstijl: dat wat elke wereldburger per jaar mag gebruiken. 

…dan komt er naast de klassieke bankkaart en de carbon credit card nog een derde bankkaart bij: voor uw regionale munteenheid. Regionale munten floreren complementair aan pakweg de euro en organiseren een aanzienlijk deel van de lokale en regionale markt in diensten en producten.

…dan krijgt elke burger een basisinkomen: een som waarmee men in de regio van woonst het echte minimum kan dekken: voeding, kleren, een dak, onderwijs en gezondheidszorg. Markt en loon naar werk regelen alles boven dat basisinkomen — maar de loonkloof tussen de laagst betaalde en hoogst betaalde in één bedrijf mag nooit meer dan 10 worden. Alles boven een bescheiden maximumloon wordt afgeroomd met een 100% belasting. Die mensen krijg elke jaar een lief bedankkaartje voor hun gulle bijdrage aan het algemeen belang, met een persoonlijke handtekening van de premier. 

…dan komt er naast een financiële transactietaks ook een verbod op short selling: het winst maken door een ander te koeioneren. Spaar- en investeringsbanken worden van elkaar gescheiden en bankiers die miljarden opstrijken door met interestniveau’s te sjoemelen of door financiële hocus-pocus vliegen niet zomaar achter de tralies. We gebruiken hun expertise in het vinden van achterpoortjes door ze in te zetten in de cel fraudebestrijding. In het eerste jaar met internering en voedselbonnen, die afhankelijk zijn van de hoeveelheid opgespoorde fraude. Vanaf het 2e jaar en bij goed gedrag kan men overstappen naar een systeem met enkelband.

…dan hebben ook milieucriminelen een probleem. Het nieuw opgerichte International Environmental Court zal via Interpol een internationale aanhoudingsbevel kunnen uitvaardigen tegen bijvoorbeeld de top van Chevron, die na twintig jaar en meerdere veroordelingen weigeren om 30.000 Ecuadoranen te betalen voor aangerichte schade. De bazen van het Britse Trafigura zouden als alternatieve straf 5 jaar in de gezondheidszorg in Abidjan mogen werken. Schmidheiny, een miljardair die in een asbestproces in Italië veroordeeld werd, zou eerst tien jaar asbestplaten gaan verwijderen en dan tien jaar in de palliatieve zorg moeten werken.

…dan krijgt het curriculum een update met als verplichte literatuur in elk 6de middelbaar: Collapse (Jared Diamond), Nineteen Eighty-Four (George Orwell) en The Age of Absurdity (Michael Foley). Videomateriaal uit The Story of Stuff komt ook aan bod en elk jaar gaat elke leerling een week lang op survivaltocht. Ook regeringsleiders en minister gaan minstens een week per jaar de natuur in. Verplicht verlof buiten de stad. Hun assistent neemt in die week de lopende zaken op zich en de leider in kwestie neemt enkel met zich mee wat hij of zij op de rug kan dragen. Alleen of met gezin.

…dan worden advertenties van niet duurzame producten verboden — zoals printers die na x aantal prints ophouden met werken. De mensen die dat maken worden veroordeeld tot vijf jaar gemeenschapsdienst op de vuilnisbelten van Delhi, Gambia of China. Ze mogen nog kiezen.

Tot slot: de hakbijl in onderzoekers die zich bezig houden met geoengineering of een zoektocht naar planeet B. Of toch minstens in hun subsidies.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3146   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift