Dossier: 
De Soedanese manifestante met een haarscherpe boodschap

De Nubische koningin die de veldmaarschalk verdreef

© Lana Haroun

Het iconische beeld van studente Alaa Salah, tijdens protesten in de Soedanese hoofdstad Khartoem.

Hét beeld van 2019

De MO*redactie vat 2019 samen in beeld. Elke redacteur kiest één beeld uit om een cruciaal moment, een bijzondere gebeurtenis of een beslissende wending uit het voorbije jaar te tonen.

Bekijk de keuze van de volledige redactie.

Haar naam doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar toch werd de studente Alaa Salah in 2019 plotsklaps wereldberoemd. In haar witte gewaad klom ze op 8 april op het dak van een auto, midden in de Soedanese hoofdstad Khartoem. Ze riep om het vertrek van president.

Al maanden vroegen burgers om zijn vertrek. Drie dagen later gooide Omar Al-Bashir, de oude veldmaarschalk, de handdoek in de ring. Na bijna 26 jaar kwam in 2019 een einde aan zijn dictatoriale heerschappij.

Het iconische beeld werd vastgelegd met de smartphone van die andere, tot dan toe onbekende studente, Lana Haroun. De sociale media maakten hem onuitwisbaar. Haarscherp was haar foto allerminst, maar de boodschap was dat wel.

Salah werd die dag voor eeuwig de Nubische koning gedoopt. Haar beeld prijkt ondertussen op muurschilderijen, tot ver buiten de Soedanese landsgrenzen. De jonge vrouw in het witte gewaad, die boven de massa uitrijst, werd een symbool voor de macht van het volk.

Na de pijnlijke naweeën van de Arabisch lente kon dat volk wel een opsteker gebruiken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.