De Olympische Stroom

In Athene in 1896 namen slechts dertien landen deel aan de Olympische Spelen. Op de laatste edities zijn zowat alle landen ter wereld vertegenwoordigd: in Londen zullen 204 landen aan de start van de Spelen verschijnen.

Onderstaande grafiek, de Olympische Stroom, toont van links naar rechts chronologisch welke landen aan de haal gingen met de medailles op de opeenvolgende Spelen.


Gegevensbron: The Guardian, visualisatie: MO*.

De kleuren geven continenten en regio’s weer, beweeg met de muis over de grafiek om de namen van de landen weer te geven.

De grafiek toont onder andere

  • dat de Spelen in Antwerpen in 1920 een voornamelijk Europese aangelegenheid waren.
  • hoe het thuisvoordeel telkens meer medailles oplevert voor de gastlanden.
  • dat de Spelen in 1980 en 1984 werden geboycot door respectievelijk de Verenigde Staten en de Sovjetunie en vele van hun bondgenoten.
  • hoe vanaf 1984 Latijns-Amerika, Azië en Australië stelselmatig meer medailles behalen.
  • dat Afrikaanse medailles nog steeds een zeldzaamheid zijn.

Meer uit het dossier Olympische Spelen 2012

REUTERS/Eddie Keogh
De gouden medaille van de Keniaanse atleet David Lekuta Rudisha op de 800 meter in Londen  deed de etnische conflicten in Kenia even wegsmelten.
REUTERS/Ruben Sprich
In de aanloop naar de Olympische Spelen in Londen wordt er druk gespeculeerd over een mogelijke Chinese machtsovername in de medailleranking.
Ik heb de gewoonte een kat een poes te noemen, maar uit juridische voorzorg vraag ik uw permissie om nu wat vager uit de hoek te komen.
familymwr
Gedurende jaren waren de Olympische Spelen het sportieve slagveld van de Koude Oorlog.

Meest recent van Maarten Lambrechts

Ilonka Hebels (CC BY-NC-SA 2.0)
Iedereen naar Harvard
Een cursus anatomie van Harvard? Of een lessenreeks over zonne-energie aan de TU Delft? Met videolessen, online fora en interactieve quizjes komen ze zo je huiskamer binnen.
From my point of view: doe-het-zelf onderzoeksjournalistiek
Samenwerking tussen hackers, activisten en journalisten schept in het digitale tijdperk nieuwe mogelijkheden voor onderzoeksjournalistiek.
Spiritueel skaten met SLOMO
Teleurgesteld in zijn leven laat dokter John Kitchin zijn succesvolle carrière als neuroloog achter zich en vestigt zich in Pacific Beach, San Diego, California.
Foto's uit Palestina en Samoa winnen Nikon Press Photo Award 2013
Vandaag, 29 april, reikte Nikon zijn Press Photo Awards uit, een officiële prijs voor Belgische persfotografen.