Dossier Libanon en Hezbollah

Pieter Stockmans keek achter de oorlogsmist en trok voor MO* een maand lang door de mobilisatiebasis van het Syrische regime en Iran. Ga virtueel op reis door de drie “deelstaten” van Hezbollah in Libanon. En leer meer over de rol van Hezbollah in de Syrische burgeroorlog, of hoe de slapende Libanese burgeroorlog ontwaakt in Syrië.

do 26/09
Xander Stockmans
Terwijl sommigen in het Westen warmlopen voor een militaire interventie in Syrië, raakt iedereen afgeleid van het werkelijke doelwit: de Libanese Hezbollah en Iran. Pieter Stockmans keek achter de oorlogsmist en trok voor MO* een maand lang door de mobilisatiebasis van het Syrische regime en Iran: de drie “deelstaten” van Hezbollah in Libanon.
za 21/09
9 juli 2013, een autobom ontploft in Bir el-Abed. Balans: 53 gewonden. De rangen sluiten zich. Doordringen tot Zuid-Beiroet, bakermat van Hezbollah sinds 1982 en tot vandaag het belangrijkste bolwerk van de partij, wordt een aartsmoeilijke opdracht. Je ziet ze niet, maar zij zien jou: de veiligheidsagenten die alles in het oog houden. Dahiyeh, het geheel van de zuidelijke wijken van Beiroet, vormt het gedroomde doelwit van Hezbollah’s vijanden. En die zijn er vandaag bij de vleet. Betalen de om en bij het miljoen burgers morgen opnieuw de prijs van een grote regionale oorlog? Een reis langs opinies aan slapende en ontwakende frontlijnen van vele oorlogen.
zo 15/09
23 augustus 2013, twee autobommen ontploffen aan soennitische moskeeën van de noordelijke stad Tripoli. Balans: 47 doden, 800 gewonden. Alle pijlen wijzen in de richting van Hezbollah. Die werden afgelopen maand tot twee keer toe door Syrische rebellen in het hart getroffen, met bomaanslagen in de sjiitische door Hezbollah-gecontroleerde wijken van Zuid-Beiroet. Maar Hezbollah ontkent. De paranoia van een laffe oorlog zonder frontlijn heeft Libanon bereikt. Opvallend is dat de bommen ontploften buiten de gebruikelijke hot spots van Tripoli: de rivaliserende wijken Tabbaneh en Jabal Mohsen, die ik een paar maanden geleden bezocht. 
vr 09/08
NASSER HAMOUD OVER HEZBOLLAH, LIBANON EN SYRIË /Future, de Libanese oppositiepartij van de vermoorde premier Rafiq Hariri, schippert tussen crisis en hoop. Nasser Hamoud, coördinator van de partij in het zuiden, staat al 25 jaar lang op de eerste rij van de lokale politiek in de gemengde zuidelijke stad Saida. Ik ontmoet Nasser in zijn kantoor voor een gesprek over historische dieptepunten en historische kansen. Want de Syrische revolutie leidt tot allebei, tegelijkertijd. Hoe ziet hij de toekomst van de seculiere beweging, van Hezbollah en van Syrië/Libanon na Assad?
ma 05/08
2 augustus was Jeruzalem Dag in de Arabische wereld, traditioneel een gelegenheid voor Arabische leiders om hun legitimiteit een nieuwe boost te geven. Ze inspireren de massa met anti-Israëlische retoriek. Dat Hezbollah-leider Hassan Nasrallah van zich zou laten horen, was verwacht. Minder verwacht was zijn sektarisch taalgebruik: ‘Noem ons terroristen, maar wij, de sjiieten, zullen Palestina nooit opgeven.’ Met één vraag trok ik naar de zuid-Libanese stad Saida en wierp ik een blik achter de retoriek over de bevrijding van Jeruzalem en Palestina: ‘Wat denken de Palestijnen daar eigenlijk zélf van?’
za 03/08
DIALA EL-MASRI OVER DE ECHTE REVOLUTIE IN SYRIË EN LIBANON / ‘Wat betekent menselijke waardigheid voor jou?’ Diala el-Masri draait de rollen om en steekt een microfoon onder mijn neus. Zonder introductie vuurt ze deze vraag op me af in de drukke straten van Hamra, Beiroet. Diala is student politieke wetenschappen en afkomstig uit het Chouf-gebergte, de regio van de Libanese druzen. Ze is amper 22, maar heeft een historische missie: de strijd tegen het Libanese sektarisme. En een deel van de oplossing ligt in Syrië.
wo 31/07
Onder het bladerdak van het openluchtcafé in Baalbek belt Ali vijf van zijn vrienden bij Hezbollah op. We wachten in spanning, kraken nootjes. Zal een Hezbollah-strijder uit de anonimiteit treden en in onze schijnwerpers stappen? Je ziet ze enkel op de posters van martelaren aan elke verlichtingspaal, nadat ze gestorven zijn voor de sjiitische staat van Ayatollah Khamenei, Bashar Assad en Hassan Nasrallah. ‘We kunnen tijdens onze training niet met buitenlanders spreken. Dat zou ons in de problemen brengen met onze leiders’, vertellen Ali’s contacten stuk voor stuk. En toch zijn we er in geslaagd een strijder te interviewen, via… What’sApp.
wo 31/07
Je al eens afgevraagd waar die steun voor Bashar Assad vandaan blijft komen? Een cocktail van politieke, sociale, maar vooral economische angsten maakt dat de Libanese sjiieten van Baalbek de Syrische president als hun leider zien. De sjiitische jongeren Ali en Sadeq identificeren zich met de geloofsgenoten in Iran en Syrië, eerder dan met hun soennitische landgenoten in Libanon. In deze vallei aan de grens met Syrië houden eer en religie een buitenlands regime in het zadel dat als een gewapende militie een sektarische minderheid beschermt. Zo controleren Iran en het Syrische Assad-regime dit deel van het Libanese grondgebied via Hezbollah.
di 30/07
Wie zijn de Libanese sjiieten die het Syrische leger strategische overwinningen bezorgen, deze week nog in Homs? Hoe denken ze en hoe maakt Hezbollah de hele bevolking tot militant? In de historische stad Baalbek ontmoeten we de sjiitische jongen Ali (20). Hij is onze toegangspoort tot de volgende gesloten gemeenschap: de sjiieten van de Bekaavallei, sinds jaar en dag een gevoelige grensregio met Syrië. Een inkijk in de gedachten en de leefwereld van gewone jongens met minder gewone gedachten.
zo 28/07
Xander Stockmans
Hoe denken de Libanese sjiitische militanten en hoe maakt Hezbollah de hele bevolking tot militant? In de historische stad Baalbek ontmoeten Pieter en Xander Stockmans, op reportage voor MO* in Libanon, de sjiitische jongen Ali (20). Hij is hun toegangspoort tot de volgende gesloten gemeenschap: de sjiieten van de Bekaavallei, sinds jaar en dag een gevoelige grensregio met Syrië.
za 27/07
Xander Stockmans
Diana Moukalled en Hazem al-Amin vormen een uniek echtpaar. Beiden komen ze uit prominente sjiitische families uit het door Hezbollah gecontroleerde zuiden van Libanon. Ze behoren tot de minderheid van sjiieten die kritisch staat tegenover de partij. Ten tijde van de oprichting van Hezbollah in de jaren ‘80 vocht Hazem in de Libanese burgeroorlog aan de zijde van de communisten tegen de Israëli’s. Vandaag is hij journalist bij de gevestigde pan-Arabische krant al-Hayat. Diana is journalist bij de televisiezender van de anti-Syrische partij Future Movement. Ze wordt door Hezbollah als spion afgeschilderd. Diana en Hazem dragen dagelijks bij tot de opinievorming in Libanon.
vr 26/07
Xander Stockmans
Hasan Illeik is journalist en opiniemaker bij de prominente Libanese krant al-Akhbar. De krant streeft ernaar ‘te beantwoorden aan de hoogste standaarden van journalistieke integriteit, en tegelijk trouw te blijven aan de anti-imperialistische strijd’. Hij is een fervent verdediger van het Syrische Assad-regime en de Libanese partij/militie Hezbollah. Aan de universiteit was hij actief bij Hezbollah’s studentenbeweging. Als inwoner van Dahiye, één van Hezbollah’s sterkste bolwerken in Beiroet, maakte hij in 2006 de totale vernietiging van de wijk door Israël mee.
do 25/07
Xander Stockmans
Pieter en Xander Stockmans trokken voor MO* op reportage naar Libanon. Hun eerste halte was Zuid-Libanon, de bakermat van “The Nation of the Party of God”, de Natie van Hezbollah. Met de wagen rondrijden in deze stadjes en dorpjes geeft je werkelijk het gevoel dat het zuiden van Libanon een “staat in de staat” is. De centrale regering en overheidsdiensten hebben hier weinig voet aan de grond. Er is één partij die de plak zwaait: Hezbollah.
wo 24/07
Met de auto trekken we door het heuvelachtige zuiden van Libanon. De steile wegen leiden ons van dorp tot dorp. Telkens we de affiches van de oude leiders en de jonge martelaren van Hezbollah zien opduiken, weten we dat we in het volgende dorp zijn aangekomen. Ze pronken op gevels, aan verlichtingspalen, in winkels. Grote gele Hezbollah-vlaggen geven kleur aan een zee van grijze woonblokken. We zijn op zoek naar families van gesneuvelde Hezbollah-strijders. “Zomaar een huis van families van gesneuvelde Hezbollah-strijders binnengaan is een mission impossible, zeker nu ze in Syrië vechten”, zei iedereen. 
wo 24/07
Pieter Stockmans
Een volksopstand tegen de dictatuur in Syrië is ontaard in een sektarische oorlog tussen soennieten en sjiieten. Maar door de bommen en de kogels klinkt nog steeds de stem van de rede. MO* sprak met de Libanese sjiitische geleerde Sayyed Hani Fahs over de rol van Hezbollah in Syrië en Libanon, over religieus extremisme en Israël/Palestina. En over de nood aan een fundamentele verandering in hoe Europa naar de Arabische wereld kijkt.