Dossier 25 turbulente jaren: 1989-2014

Hoe de geschiedenis, dood verklaard in 1989, een kwarteeuw later terug is van nooit weggeweest. Een verhaal in zes delen over de geschiedenissen die sinds de val van het communisme (opnieuw) zijn begonnen. Over grote nieuwe wendingen, mondiale monsters, de verzwakkende sheriff en zijn wrekers en de zoektocht naar gemeenschappelijke grond om de wereld de goede richting uit te sturen.

Deze reeks verscheen eerder als essay in het winternummer van MO*magazine. Een abonnement kan je bestellen voor slechts €20.

ma 08/12
José Manuel Ríos Valiente (CC BY-ND 2.0)
MO* onderzoekt een week lang de 25 jaar sinds de Val van de Berlijnse Muur. Vandaag: Democratie en kapitalisme kennen niet de eeuwige rust die Fukuyama voorspelde. Kapitalisme genereert zoveel ongelijkheid dat het de democratie onder druk zet. Toch is er meer dan ooit nood om de mondiale uitdagingen samen aan te pakken.    
zo 07/12
Alex Naanou (CC BY-NC-ND 2.0)
MO* blikt een week lang terug op de 25 jaar sinds de Val van de Berlijnse Muur. Vandaag: de neoliberale globalisering met haar grote nieuwe wendingen, haar mondiale monsters, en haar Amerikaanse bombardementen roept allerlei vormen van verzet op. Gewelddadig, globale advocacy, strijd tegen ongelijkheid… In de rijke landen lijken steeds meer mensen zicht terug te plooien.
za 06/12
Al_HikesAZ (CC BY-NC 2.0)
MO* blikt terug op de 25 jaar sinds de Val van de Berlijnse Muur. Vandaag: Hoe de VS zich na de overwinning in de Koude Oorlog - en 25 jaar na het Vietnamdebacle - opnieuw vrijer voelden om hun militaire suprematie uit te testen. De invallen in Afghanistan en Irak toonden dat de VS en het Westen snel een regime kunnen omvergooien, maar veel moeilijker de vrede kunnen bewaren. Hun bommengeweld schiep in de getroffen landen een vacuum dat vaak door de vijanden van de VS werd ingevuld.
vr 05/12
John Fraissinet (CC BY-NC-ND 2.0)
Mo* blikt gedurende een week terug naar de kwarteeuw sinds de Val van de Berlijnse Muur. Vandaag: hoe de financiële deregulering een mondiaal monster schiep, een financiële sector die economieën van binnenuit vernietigt. Zeg dat Martin Wolf, hoofdeconoom van de Financial Times, het gezegd heeft. De mondialisering van de Westerse productie-en consumptiepatronen plaatste bovendien een turbo op een tweede mondiaal monster: de klimaatverandering.   
do 04/12
Dominic Rivard (CC BY-ND 2.0)
Mo* blikt de komende dagen terug op de kwarteeuw sinds de Val van de Berlijnse Muur. Vandaag bekijken we hoe na het einde van het communisme, het kapitalisme weer de hele wereld inpalmde. Die globalisering dempte de Noordzuidkloof een beetje, opende de deur voor de grote terugkeer van China, maar deed tezelfdertijd de inkomensongelijkheid in de meeste landen groeien.   
wo 03/12
Daniel Antal (CC BY 2.0)
Mo* blikt de komende dagen terug op de voorbije kwarteeuw: het was het (her)begin van vele geschiedenissen. Vandaag bespreken we de Val van de Muur en zijn gevolgen in woorden en daden.