Dossier De Balkanroute

De Balkanroute volgt de weg die al duizenden mensen aflegden, in weer en wind, op zoek naar een beter leven.

Het is het verhaal van de broers Ashraf en Kareem, die waarschijnlijk nog altijd in Belgrado op een kans wachten. Het is het verhaal van Omar, die in Oostenrijk een nieuw leven begint, maar evengoed van Nazim, die teleurgesteld op zijn stappen terugkeerde.

Het is het verhaal van hoe hoop een weg zoekt in een labyrint van grenzen, hoe mensen op de vlucht tegelijk kwetsbaar en onoverwinnelijk zijn.

Dit dossier kwam tot stand met de steun van het Fonds Pascal Decroos.

za 15/08
Laura Balcells (CC BY-NC-ND 2.0)
Nazim is niet op weg naar een of ander beloofd land in West-Europa. Hij keert terug, gebroken door tegenslag en teleurstelling. Hij keert letterlijk op zijn stappen terug, van Duitsland naar Syrië. Zijn verhaal leest als een opsomming van wat er allemaal mis kan gaan op weg naar Europa.
ma 04/05
De omvang van de menselijke drama’s voor de Europese kusten en de onverschilligheid van Europa voor de drama’s op de Middellandse Zee zijn moeilijk te vatten. Maar de zee is niet de enige toegangspoort naar Europa. En de weg over land is ook niet zonder gevaar voor lijf en leven. Journalist Toon Lambrechts legde voor MO* het parcours van de Balkanroute af. Reis met ons mee.
za 02/05
© LEFT.gr
Anastasia Christodoulopoulou, Tasia voor vrienden en kameraden, is een oudgediende in de strijd voor mensenrechten en de rechten van migranten in Griekenland. Vandaag zit ze als kersverse Griekse minister van Migratie aan de andere kant van de macht. Een uitdaging, maar tegelijk een verpletterende verantwoordelijkheid.
vr 01/05
© Zair
Eindelijk: Europa. Maar verwacht geen warm welkom. Hongarije is berucht om zijn harde behandeling van vluchtelingen en niet bepaald gastvrije politieke klimaat. Vluchtelingen die opgepakt worden, moeten er asiel aanvragen en vingerafdrukken laten nemen. Dat betekent een serieuze hypotheek op hun kansen om elders als vluchteling erkend te worden.
vr 01/05
Daniel Horacio Agostini (CC BY-NC-ND 2.0)
De reis van Turkije naar Oostenrijk kostte de Syrische vluchteling Omar liefst zeven maanden en bijna 7000 euro. In een koffiehuis in het Oostenrijkse Linz luisterde MO* naar zijn schokkende getuigenis.
do 30/04
© Toon Lambrechts
In tegenstelling tot buurland Macedonië lijkt Servië te kiezen voor een meer humane aanpak van de stroom vluchtelingen die het land doorkruist. Er wordt gewerkt aan een asielsysteem, deels gebouwd op de erfenis van de opvang van Servische vluchtelingen uit Bosnië en Kroatië. Dat zorgt voor nieuwe dilemma’s. Want opvang of niet, zo goed als iedereen wil verder richting Europa.
wo 29/04
© Kohavision
De Balkan werd pas vrij recent een transitroute, maar migratie is zeker geen nieuw gegeven. De laatste twee decennia waren de Balkanlanden belangrijke landen van herkomst. Vorig jaar nog verlieten tienduizenden Kosovaren in een paar maanden tijd hun land. Die migratiegolf stopte even plots als ze begonnen was.
wo 29/04
© Toon Lambrechts
Bulgarije beantwoordt niet meteen aan het beeld dat vluchtelingen hebben over een nieuw leven in Europa. Doordat het land een grens deelt met Turkije, is het echter een uitgelezen achterpoortje om Griekenland te vermijden op weg naar Europa. De laatste twee jaar is de stroom vluchtelingen enorm toegenomen —iets waar Bulgarije niet op voorbereid was.
di 28/04
© Toon Lambrechts
Journalist Toon Lambrechts legde een deel van de Balkanroute af: de Macedonische schakel, de route die het meeste angst inboezemt. Hij wandelde met mensensmokkelaars de grens over en belandde, undercover als de Syrische Samir, ongewild als illegale passagier in een goederenwagon. Een unieke inkijk in criminele organisaties en hun roofwaren: migranten.    
ma 27/04
© Vasilis Tsartsanis
Het hardvochtige migratiebeleid van de vorige regeringen en de voortwoekerende economische crisis maken dat veel migranten die al jaren in Griekenland wonen het land achter zich laten om elders hun heil te zoeken. Tegelijk is Griekenland een tussenstop voor de Syrische vluchtelingen op weg naar Europa. En zo werd het kleine dorpje Idomeni het beginpunt – of liever een flessenhals –  van een menselijke rivier noordwaarts doorheen de Westelijke Balkan.
ma 27/04
© Toon Lambrechts
De omvang van de menselijke drama’s voor de Europese kusten en de onverschilligheid van Europa voor de drama’s op de Middellandse Zee zijn moeilijk te vatten. Maar de zee is niet de enige toegangspoort naar Europa. En de weg over land is ook niet zonder gevaar voor lijf en leven. MO* verkent de Balkanroute.