Dossier De NSA-files

De onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over de praktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst National Security Agency (NSA) zijn zowat hét strafste zomerverhaal van 2013. Maar wat betekent de surveillance precies voor België en Europa? MO.be brengt de antwoorden in een online onderzoeksdossier: De NSA-files.

wo 11/09
RV
Zoals de Sovjetunie en de VS tijdens de Koude Oorlog een “rode telefoonlijn” hadden voor ernstige noodgevallen, zo heeft ook de EU een directe noodlijn met Washington. Probeerde de NSA via die verbinding Brussel te bespioneren? Alexandro Legein, hoofd van de Veiligheidsdienst van de Europese Raad, geeft toelichting.
za 10/08
Wikimedia Commons
Wat betekent de NSA-surveillance concreet voor de Belgische burger? MO* legde de vraag voor aan twee gerenommeerde NSA-kenners: de Amerikaanse historicus Matthew Aid en de Britse journalist Duncan Campbell.
do 08/08
cc flickr / mw238
Hoe heeft de Europese Unie tot nu toe gereageerd op het grootste spionage-schandaal uit de wereldgeschiedenis? MO* zet de feiten op een rijtje en stelt vast dat er een opmerkelijk verschil is tussen woorden en daden.
do 08/08
Reuters/Hans-Peter Bader
Begin juli weigerden Portugal, Spanje, Frankrijk en Italië het gebruik van het luchtruim voor het presidentiële vliegtuig van Evo Morales. Dat vliegtuig keerde terug uit Moskou en het gerucht deed de ronde dat Snowden wel eens aan boord kon zijn. De weigering was een schending van het internationaal recht en toonde een Europa dat zich volledig plooit naar de bevelen van de VS. In Latijns-Amerika is de verontwaardiging over het voorval groot.
wo 07/08
CC Fort Meade
Het National Security Agency, kortweg NSA, is de machtigste inlichtingendienst ter wereld. Het bestaan van de NSA was lange tijd geheim en nog steeds hangt er een zweem van geheimzinnigheid over de dienst. MO* zet alles wat wel geweten is over de NSA op een rijtje.
wo 07/08
NSA
Kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog richtte het Amerikaanse leger de NSA op. De activiteiten van de dienst bleven jarenlang geheim voor het grote publiek. Pas in 1982 verscheen het eerste omvattende boek over de NSA, ‘The Puzzle Palace’ van jurist James Bamford. Al stond de NSA ook al vermeld in de thesis waarmee Willem Suys in 1980 als licentiaat criminologie afstudeerde aan de Gentse Rijksuniversiteit.
di 06/08
The Council of the European Union
Amerikaanse cyberexperts gelinkt aan de NSA hebben begin 2013 de Belgische militaire inlichtingendienst ADIV geholpen bij een ernstig cyberincident. Dat bevestigt generaal Eddy Testelmans, topman van ADIV, in een exclusief interview met MO*. Testelmans licht ook een tipje van de sluier over de eigen capaciteit van defensie om in het buitenland communicatie te onderscheppen.
ma 05/08
Kristof Clerix
Het Comité I, dat in opdracht van de senaat de Belgische inlichtingendiensten controleert, lanceert dit najaar drie onderzoeken naar de Prism-affaire. Om zich voltijds op het dossier te kunnen richten, heeft het comité alle grote onderzoeken van 2013 vlak voor het zomerreces afgesloten. Prism is dé prioriteit: voor het Comité I gaat het om de essentiële belangen van de burger.
ma 05/08
Felipe Crespo
Sinds juni 2013 heeft klokkenluider Edward Snowden verschillende geheime spionageprogramma’s onthuld in The Washington Post, The Guardian en Der Spiegel. Elke dag is er wel Snowden-nieuws maar de mix van hoofd- en bijzaken dreigt het plaatje te vertroebelen. MO* zet de belangrijkste feiten helder op een rijtje.