Dossier Extreemrechts in Oost-Europa

Extreemrechts is aan een opmars bezig in Oost-Europa. In de aanloop naar de Europese verkiezingen op 25 mei analyseert Peter Blasic de laatste ontwikkelingen rond neonazisme en nationalisme in Tsjechië, Hongarije, Slowakije, Polen en Slovenië. De houding tegenover Roma, joden, holebi’s en etnische minderheden is in sommige landen ronduit beangstigend. 

© Reuters / Kacper Pempel

vr 25/04
© Reuters / Srdjan Zivulovic
Slovenië kent een vrijwel homogene etnische bevolkingssamenstelling en heeft vrijwel geen aan migranten gerelateerde onderwerpen die in de publieke opinie spelen. Etnische minderheden zijn afwezig en volgens de laatste volkstelling (2002) telt het land amper 28 joodse burgers. Toch heeft het afgelopen jaar laten zien dat extreemrechts in Slovenië niet onbestaand is.
do 24/04
© Marcin Lachowicz CC BY-NC-ND 2.0
De Poolse Nationale Beweging bracht vorig jaar op 11 november – de Poolse Onafhankelijkheidsdag – tienduizenden sympathisanten de straat op om te demonstreren voor het ‘culturele, demografische en biologische overleven van Polen’. Jonge gezinnen trokken gezamenlijk op met voetbalhooligans, allen gekleed in de nationale rood-witte kleuren.
wo 23/04
© Reuters / Petr Josek
Slowakije is traditioneel gezien de EU-lidstaat die zich het minste voor de Europa interesseert. In 2009 bracht nauwelijks een op de vijf Slowaken zijn stem uit tijdens de Europese verkiezingen, in 2004 amper een op de zes. Het ging om de laagste opkomst ooit in de geschiedenis van het Europees Parlement.
di 22/04
© Leigh Phillips CC BY-NC 2.0
Vreemdelingenhaat is in Hongarije niet ongewoon. In een opiniepeiling gaf twee derde van de ondervraagden aan niet gediend te zijn met vriendschap tussen hun kind en een Roma-kind. Een andere peiling suggereert dat een vergelijkbaar aantal personen vindt dat joden te veel invloed hebben in Hongarije.
ma 21/04
© Daniela Kantorova / CC BY-NC 2.0
De aanloop naar de verkiezingen voor het Europese Parlement in Tsjechië begint inmiddels dreigende vormen aan te nemen. Ultrarechtse partijen en hun neonazistische aanhangers hebben het voorbije jaar in Tsjechië een ongekend groot aantal anti-Romademonstraties georganiseerd.
ma 21/04
© Leigh Phillips CC BY-NC 2.0
Politieke partijen in Hongarije, Slowakije en Bulgarije koesteren zonder schroom neonazistische sympathieën. Toch kan extreemrechts in Oost-Europa op een toenemende electorale aanhang rekenen.