Dossier Griekse omwenteling

De verkiezingen in Griekenland hebben voor een aardverschuiving gezorgd in de politieke samenstelling van het land. Tess Vonck, freelance journaliste en ‘jongeturk’ bij MO*, was in Athene tijdens deze historische verkiezingen en volgde de actualiteit van nabij op.

do 29/01
Bigsofo (CC0)
‘Mijn grootste angst is dat ik ook echt een politicus word’, zei Yanis Varoufakis toen ik hem opbelde kort nadat hij aankondigde dat hij kandidaat voor Syriza zou zijn bij de Griekse verkiezingen. We hadden een interviewafspraak en die wou ik bevestigen. Intussen is hij minister van Financiën en meteen ook de nachtmerrie van de weldenkende Europese elite. Een portret van een dissidente econoom aan de hand van mislukte interviews, preventieve ontslagbrieven en mythische monsters.
wo 28/01
bluto blutarski (CC BY-NC-SA 2.0)
Link Lees meer over Podemos in Spanje en Syriza in Griekenland! De overwinning van Syriza in Griekenland lokt wereldwijd reacties uit. Het Spaanse Podemos put moed uit de verkiezingsuitslag, het Duitse Die Linke spreekt zelfs over een ‘Europese Lente’ en de PVDA van Peter Mertens noemt zich vanaf heden ‘het Syriza aan de Schelde’. Ook buiten Europa werden de Griekse verkiezingen druk gevolgd. Aan de overkant van de Atlantische oceaan in Latijns-Amerika spreekt men vol bewondering over de ‘historische’ overwinning.
di 27/01
(c) Tess Vonck
‘De enige efficiënte manier om rechts populisme te bestrijden,’ zegt politicologe Chantal Mouffe, ‘is door een succesvol links populisme aan te bieden.’ Twee jaar geleden leek dat nog onmogelijk, sinds de verkiezingsoverwinning van Syriza in Griekenland en de steile opkomst van Podemos in Spanje, is een alternatief weer denkbaar.
ma 26/01
© Tess Vonck
Terwijl Alexis Tsipras zich opmaakt voor zijn inhuldiging als kersvers premier, worden Europese politici geconfronteerd met een nieuw politiek landschap in Griekenland dat hen mogelijk zal dwingen het Europese besparingsbeleid te hertekenen. Gisteravond (25 januari) vierde Athene alvast uitbundig het nieuwe begin. Een visueel verslag door Tess Vonck.
za 24/01
(c) Tess Vonck
In de mediastorm rond de Griekse verkiezingen bleef het opvallend stil rond de Gouden Dageraad, vorig jaar nog de derde partij en gevreesd als snelst groeiende extreemrechtse partij in Europa. Terwijl de kopstukken zich opmaken voor een comeback, in afwachting van een proces op beschuldiging van criminele activiteiten in ‘s lands zwaarst bewaakte gevangenis, steekt Tess Vonck in Athene haar licht op bij enkele veteranen die al jaren het reilen en zeilen van de partij op de voet volgen.
vr 23/01
© Reuters
Twee dagen voor de vervroegde Griekse parlementsverkiezingen leidt Syriza nog steeds in de polls, naargelang de peiling met 4 tot 6 procent. Tess Vonck is in Athene en stelt vast dat vooral jongeren hun hoop en verwachting investeren in de linkse partij. ‘Griekenland ligt opnieuw in de frontlinie van verandering binnen Europa, laat ons hopen dit keer voor een beter alternatief.’
wo 14/01
matthew_tsimitak (CC BY-SA 2.0)
25 januari trekken de Grieken naar de stembus. Syriza, de partij van Alexis Tsipras, daagt de traditionele regeringspartijen uit met één centraal kernwoord: verandering. Een verzameling Belgische intellectuelen en politici wenst de partij alvast de overwinning toe.
ma 29/12
© Juan Medina / Reuters
Er is iets aan de hand in Spanje en Griekenland, twee crisislanden bij uitstek. Terwijl de regeringspartijen zich plooien naar de eisen van de Trojka, dagen twee politieke partijen, het Griekse Syriza en het Spaanse Podemos, hen uit in de politieke arena. Hun belofte dat ze het echt anders en socialer willen doen, doet hun achterban groeien. Waarheid, durven of doen?