Dossier Hervestiging van vluchtelingen

700.000 vluchtelingen wereldwijd kunnen onmogelijk terug naar hun land, volgens de Vluchtelingenorganisatie van de VN, UNHCR. Deze mensen hebben een nieuwe start nodig in een ander land, maar slechts een op tien van deze mensen wordt hervestigd. België hervestigt in 2014 100 vluchtelingen. Moeten dit er meer zijn? En lost meer hervestiging alle problemen op? Hanne Couderé zocht het uit voor MO.be.

ma 10/02
Hanne Couderé
52 Congolese hervestigde vluchtelingen die in november toekwamen, verhuisden deze maand van een asielcentrum naar een eigen woonst. Dendermonde is de drie generaties tellende Lukeba familie rijker. ‘Van een lemen hut in een kamp, naar een westers huis met stofzuiger, wasmachine en kook vuur op gas’.
za 08/02
Biedt hervestiging een oplossing voor alle vluchtelingen die al jaren in kampen zitten geprangd? De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zegt van wel. Vandaag redt hervestiging slechts een handvol vluchtelingen. Of hoe de praktijk leert dat jaloezie dodelijk is.
vr 07/02
UN Photo
De Verenigde Staten, Canada en Australia hervestigen jaarlijks zo’n 60.000 vluchtelingen.  Ook Zweden, Denemarken en Nederland leveren al jaar en dag hun bijdrage. Vorig jaar sprong België mee op de kar met een eigen structureel hervestigingsprogramma. Waarom treuzelde ons land zo?
do 06/02
In 2014 hervestigt België opnieuw 100 vluchtelingen. Te weinig, volgens verschillende vluchtelingenorganisaties. Maar is België wel in staat om voor meer te gaan?
wo 05/02
Hanne Couderé
De Burundees Patrice Nahimana is een van de honderd uitverkoren vluchtelingen die in 2013 naar België werd hervestigd. Hij ruilde dood en terreur in een Tanzaniaans vluchtelingenkamp voor een veilig appartement in Hoogstraten. ‘Mijn reis was een mirakel waaraan ik me nooit verwachtte’.