Dossier Kruitvat Kivu

Het voorbije weekend gooide rebellenleider “Morgan” de handdoek in de ring in Ituri. Daarmee verdwijnt opnieuw een bron van geweld in het oosten van Congo. Eind 2013 eindigde ook de oorlog tegen de rebellenbeweging M23 in Kivu. Voor het eerst sinds mensenheugenis had het Congolese leger een militaire overwinning behaald, daarbij gesteund door een nieuwe VN-brigade met een breder mandaat.  

Of we nu echt op weg zijn naar duurzame vrede en stabiliteit zal nog moeten blijken. Kivu is al twintig jaar onrustig, en rond de eeuwwisseling waren er zoveel landen en gewapende groepen bij betrokken dat die periode de geschiedenis inging als de “Eerste Wereldoorlog op Afrikaanse bodem”. Kivu was daarbij het slagveld. Officieel duurde die oorlog tot in 2002, maar het geweld hield nooit op. Zolang men het endemisch wanbeheer, de chronische armoede, de straffeloosheid en de landproblematiek niet aanpakt, blijft Kivu kwetsbaar.  

In dit dossier publiceert MO* drie artikels van het Local Voices-project, waarin de mensen op de heuvels, meer bepaald in Masisi, aan het woord gelaten worden. Kris Berwouts analyseert de situatie in Kivu na het verdwijnen van de M23, terwijl Chrispin Mvano de restanten van de Hutu-milities uit Rwanda opzoekt, om te peilen naar hun plannen, twintig jaar na de genocide.

© Alexis Bouvy