Dossier Kruitvat Nigeria

Volgend jaar gaan de Nigerianen naar de stembus. De campagne wordt overschaduwd door aanslagen van Boko Haram. Nigeria is Afrika’s grootste economie en het volkrijkste land van heel Afrika. De West-Afrikaanse reus kampt echter met groeiende ongelijkheid en corruptie. MO* zocht uit hoe jonge Nigerianen daarmee omgaan. De reportage verscheen zonet in het gedrukte winternummer van MO*. Vanaf 4 december hier alle online extra’s.

vr 12/12
© Stefaan Anrys
Ben Okri schrijft nog snel een zin op de omslag van de bundel schrijfpapier. Don’t read till you arrive. ‘Je vroeg mij om reistips voor Nigeria. Hierin staan een paar instructies die je moet volgen’. De wereldberoemde Brits-Nigeriaanse schrijver geeft mij vier volgepende blaadjes die ik pas mag lezen na aankomst in Lagos.
do 11/12
© Stefaan Anrys
‘Dit is het aanstormend talent uit Afrika’, zegt uitgever Ellah Wakatama Allfrey. ‘Misschien zitten er zelfs toekomstige Nobelprijswinnaars tussen’. In Port Harcourt is Africa39 voorgesteld, een bloemlezing met jong Afrikaans schrijftalent onder de 40 jaar.
wo 10/12
© Stefaan Anrys
‘Nigeria has been falling apart for a while’, says Jeremy Weate. Weate is a co-founder of Cassava Republic Press, one of Africa’s leading new publishers.
di 09/12
© Stefaan Anrys
Vijf vrouwen zijn op weg naar de begrafenis van hun kennis. Ze gaan gekleed in eenzelfde traditionele stof die de gastvrouw aan alle genodigden heeft uitgedeeld. Iedereen van hetzelfde laken een pak. Nigeria koestert zijn traditionele stoffen, maar jonge ontwerpers springen er heel creatief mee om. Mode is booming business, zeker in een land als Nigeria. ‘De middenklasse in Nigeria groeit en ik kan het weten’, zegt Austin Aimankhu die zijn eigen label heeft: Luzol. ‘Ik ben de kleermaker van de middenklasse’.  
ma 08/12
© Stefaan Anrys
In de hoogdagen van Nigeria’s militaire dictatuur kwam Fela Kuti met Afrobeat aanzetten: een fusion van funk, jazz, salsa, calypso met juju, highlife en Afrikaanse ritmes. Vanuit zijn Kalakuta Republic schopte de polygame, weed-smorende stokebrand de Nigeriaanse militaire regering een geweten. Fela’s commune is intussen met de grond gelijk gemaakt, maar zijn geest leeft voort. MO* ging op zoek naar de waardige opvolgers van Nigeria’s meest bekende muzikale rebel.
vr 05/12
© Stefaan Anrys
Iyadunni Olubode is de executive director van LEAP Africa, een Nigeriaanse ngo die vecht tegen corruptie en young potentials de grijze lijnen tussen goed en kwaad helpt te onderscheiden. LEAP staat voor Leadership, Effectiveness, Accountability and Professionalism.
do 04/12
© Stefaan Anrys
‘Mohammed Yusuf predikte al jaren, maar hij is pas militant geworden nadat zijn gevolg hardhandig aangepakt werd door de politie’. Elnathan John schreef zijn eerste roman over Boko Haram. Volgend jaar komt hij uit in Nigeria. MO* kreeg in Abuja een exclusief interview met schrijver en politiek satirist John. ‘Boko Haram draait ook om centen, véél centen’.