Dossier Legalisering cannabis

Ook elders in de wereld leeft het debat over de legalisering van cannabis. MO* bericht vanuit de Amerikaanse staat Colorado (waar je legaal cannabis kan kopen), Marokko (cannabisproducent nummer één) en latino wietpionier Uruguay over de laatste ontwikkelingen in het controversiële dossier. We laten drugexperts aan het woord en selecteren voor u de relevante facts & figures. 

zo 27/04
Eind 2013 werd Uruguay het eerste land waar marihuana helemaal legaal is. VICE correspondent Krishna Andavolu trok naar Zuid-Amerikaanse land en ging na hoe het probeert een gereguleerde cannabismarkt te creëren.
vr 07/03
CC BY-NC-ND 2.0 Intercambios Asociación Civil
Martin Jelsma, onderzoeker bij het Transnational Institute (TNI), is drug-expert en onder meer adviseur van de Global Commission on Drugs Policy.  Na enkele decennia van repressieve aanpak is het duidelijk dat dit drugsbeleid gefaald heeft, vindt Martin Jelsma. Het is dringend tijd om het thema open op de discussietafel te gooien. Vooral in Latijns-Amerika klinkt die roep. De legalisering van cannabis, zoals nu in Uruguay, is volgens Jelsma een eerste positieve stap.  ‘Het verzwakt de impact van criminele netwerken maar helpt ook om de bestaande grijze zones transparanter te maken.’
do 06/03
© Gonzalo G. Useta / Creative Commons
In december 2013 verraste de regering van Uruguay de wereld met haar beslissing om cannabis – van productie over verkoop tot consumptie – te legaliseren. Uruguay is daarmee het eerste land dat de hele keten officieel regulariseert – tegen de VN-conventies in.
wo 05/03
Gavin White / Creative Commons
Marokko is goed voor ruim veertig procent van de wereldwijde cannabisproductie. Volgens de Marokkaanse mensenrechtenactivist Chakib al Khayari lijdt de Rif-regio sterk onder de illegale cannabisteelt. Voor hem is legalisering hét antwoord op de drugsmaffia, corrupte ambtenaren en de armoede onder lokale boeren.
di 04/03
CC BY-SA 2.0 West Midlands Police
In 2013 nam de Belgische douane welgeteld 9.282.802 gram cannabis in beslag. Cijfers over de wereldwijde cannabismarkt zijn echter schaars en steeds omgeven met de walm van onzekerheid die met schattingen gepaard gaat. Wel staat vast dat cannabis zowel geconsumeerd als geproduceerd wordt in nagenoeg alle landen ter wereld.
di 04/03
© Unis
Vandaag, dinsdag 4 maart, stelt het VN-drugsagentschap INCB – International Narcotics Control Board- zijn jaarlijks drugsrapport voor.  Het rapport focust op het globale economische en sociale kostenplaatje van drugsmisbruik en spoort de landen aan tot meer inzet voor preventie. Het INCB blijft ook expliciet gekant tegen enige vorm van legalisering.
 
ma 03/03
Marihuana: Amerikanen geven er fortuinen aan uit en investeren er miljarden dollars in. Helemaal legaal bovendien. Journalist Jonathan Franklin bezocht Denver, het epicentrum van de snelst groeiende industrie van de VS. ‘Om de nieuwe marihuanacultuur beter te begrijpen, besloot ik zelf ook wat aankopen te doen.’