Dossier Oceanen, goudmijnen van de toekomst

Wat leeft er op de diepe zee? Ligt de ontginning van de oceaanbodem voor ons, ondanks mogelijke ecologische gevolgen? Wie verdient hieraan en hoe wordt politiek toezicht uitgeoefend? Al wat u moet weten over oceanen, de goudmijnen van de 21ste eeuw, en meer.

Deze artikels verschenen in het lentenummer van MO*magazine. Voor €20 neemt u hier een jaarabonnement!

di 17/03
© Pablo Hannon
Op 11 maart 2015 organiseerde MO* in het Vlaams-Nederlands Huis deBuren een boeiende gespreksavond over het ecologisch en economisch belang van onze oceanen. Hier kan u de inleidende presentaties herbekijken en herbeluisteren.
ma 09/03
© VLIZ - Verhaeghe
Nu het vasteland is volgebouwd en de grondstoffen zijn uitgeput, wordt er vol verwachting uitgekeken naar de oceaan als nieuw wingewest. Wat er de afgelopen vijftig jaar in de visserijsector is gebeurd, is echter niet meteen een voorbeeld van verantwoord ondernemen op zee. Nieuwe economische activiteiten in mariene gebieden zullen dan ook met zorg moeten gemonitord worden, stelt Jan Mees, directeur van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).
za 07/03
© Lisa Levin
Al meer dan dertig jaar bestudeert de internationaal gerenommeerde oceanografe Lisa Levin microben, algen, ongewervelde diertjes, vissen, koralen, anemonen en hun interacties. In die drie decennia is niet alleen onze kennis over de oceaan gegroeid en veranderd, ook de oceaan zelf is niet meer dezelfde. En dat heeft alles te maken met het gedrag van de mens, direct en indirect.
vr 06/03
Jack Parkinson (cc-by-2.0)
Nu het land vol is, komt ook de zee in beeld als wingewest voor voedsel, energie, medicijnen en zoveel meer. Met de visvangst is het faliekant fout gegaan en hopelijk loopt dit tijdperk van jagen en verzamelen op zee snel op zijn einde. Willen we de rijkdom van de zee ten volle benutten, dan moet dat duurzaam. Een aantal Vlaamse spelers verkent alvast de markt.
do 05/03
U.S. Department of Defense Current Photos (CC BY-NC-ND 2.0)
Zijn de wereldzeeën werkelijk de meest wetteloze gebieden ter wereld? Bestaat er wetgeving en wie zorgt voor controle? John Vandaele verkent het terrein. 
wo 04/03
© Nautilus Minerals
Een stijgende wereldbevolking en een immer groeiende economie blijven de honger naar delfstoffen stimuleren, ondanks de (voorlopig) dalende prijzen. In die zoektocht naar ertsen en mineralen werden de verste uithoeken verkend, vergeten volkeren onder de voet gelopen en de waardevolste natuurgebieden omgewoeld. De volgende grens ligt in de diepste en donkerste krochten van de oceaan met zijn overvloed aan rijkdommen.
wo 04/03
Wie houdt de touwtjes in handen op de diepe zee? Hoe zit het met de maritieme handel? Wie is de baas van de containerlijnvaart? En hoe zit het met scheepsbouw, waterbouw, booreilanden, en de visvangst?