Dossier Olympische Spelen 2012

Van 27 juli tot en met 12 augustus strijkt het Olympisch circus neer in Londen, dat twee weken de sporthoofdstad van de wereld is. Maar bij de Spelen gaat het al lang niet meer alleen over de sport: de commerciële belangen zijn enorm en de Spelen zijn de ideale vitrinekast voor landen om hun nieuwe economische macht met topsport in de verf te zetten.

Foto: het Olympisch logo wordt de Thames op gevaren om bevestigd te worden aan de Tower Bridge, 28 februari 2012. CC Anne Roberts.

zo 12/08
REUTERS/Eddie Keogh
De gouden medaille van de Keniaanse atleet David Lekuta Rudisha op de 800 meter in Londen  deed de etnische conflicten in Kenia even wegsmelten. Leden van rivaliserende stammen vierden de overwinning gezamenlijk.
1
wo 25/07
REUTERS/Ruben Sprich
In de aanloop naar de Olympische Spelen in Londen wordt er druk gespeculeerd over een mogelijke Chinese machtsovername in de medailleranking. China won als gastland in 2008 meer gouden medailles dan de Verenigde Staten en brak zo al voor een deel de Amerikaanse hegemonie, geïnstalleerd na de val van de Berlijnse muur. China hoopt nu ook in zilver en brons beter te doen dan de VS. Maar wie de echte medaillekampioen wordt van de Spelen? De Bahamas.
1
di 24/07
Ik heb de gewoonte een kat een poes te noemen, maar uit juridische voorzorg vraag ik uw permissie om nu wat vager uit de hoek te komen. Een groot sportgebeuren dat dit seizoen aan de andere kant van het Kanaal van start gaat, geeft de oude anarchistische leuze ‘Eigendom is diefstal’ immers een heel actuele betekenis.
1
di 24/07
familymwr
Gedurende jaren waren de Olympische Spelen het sportieve slagveld van de Koude Oorlog. Het Oostblok, met de Sovjetunie en de DDR op kop, streden om het prestige van het grootst aantal behaalde medailles met West-Europa en de Verenigde Staten. Na de val van de Berlijnse muur werden de Spelen wat ze eigenlijk willen zijn: een mondiaal strijdtoneel waar politiek veel minder een rol speelt.
1
zo 22/07
CC Roland Tanglao
Fastfoodketen McDonalds is als sponsor prominent aanwezig op de Olympische Spelen. Nu de opening van de Spelen steeds dichterbij komt, spreken niet alleen activisten, maar ook Britse politici zich uit tegen het partnerschap tussen de fastfoodketen en de Spelen.
1
zo 22/07
In Athene in 1896 namen slechts dertien landen deel aan de Olympische Spelen. Op de laatste edities zijn zowat alle landen ter wereld vertegenwoordigd: in Londen zullen 204 landen aan de start van de Spelen verschijnen.
1
za 21/07
Tussen de Olympische Spelen in de groeilanden China en Brazilië in, strijkt het Olympische circus dit jaar nog eens neer op het oude continent. Professor Trudo Dejonghe (Lessius/KULeuven), sporteconoom en auteur van Sport in de wereld laat zijn licht schijnen over de organisatie van de Spelen, de medaillestrijd en de relatie tussen topsport, economie en wereldpolitiek.
1