Dossier Onderzeeërs

Een kwart van alle landen ter wereld onderhoudt een onderzeebootvloot. Ook anno 2012 blijven onderzeeërs van cruciaal belang voor nucleaire afschrikking, spionage en assymetrische oorlogsvoering.

wo 25/04
CC U.S. Pacific Fleet
Zeventig procent van de aardbol is bedekt met water. Onderzeeërs kunnen zich eender waar onopgemerkt bevinden. Een overzicht van de geopolitieke hotspots waar ze heer en meester zijn.
wo 25/04
CC UK Ministry of Defence
Mijnen leggen, torpedo’s en raketten afvuren, stiekem Special Forces aan land brengen, ongezien inlichtingen inwinnen en de tegenstander angst inboezemen met een duizelingwekkend nucleair arsenaal: het takenpakket van de onderzeeër is divers.
wo 25/04
Duikboten worden al anderhalve eeuw gebruikt in oorlogvoering. Sinds Wereldoorlog I hebben ze een niet te onderschatten rol binnen de militaire strategieën van de grootste legermachten in de wereld. Het aantal echte confrontaties buiten de twee Wereldoorlogen is echter beperkt, zoals onderstaand chronologisch overzicht laat zien.
wo 25/04
CC Jeff Kubina
De grote kracht van elke duikboot is zijn stealth, zijn heimelijkheid. ‘Als een onderzeeër niet gevonden wil worden, ga je die niet vinden’, zegt commandant Gillis, die jarenlange ervaring heeft met anti-onderzeeboot-oorlogsvoering. ‘Je hebt een quasi onzichtbare vijand, die zich pas zal vrijgeven op het moment dat hij dat kiest.’
wo 25/04
CC UK Ministry of Defence
Volgens het Britse marktonderzoeksbureau ICD Research bezitten 41 landen samen 450 onderzeeërs. Er bestaan twee soorten: diesel-elektrische en nucleair aangedreven onderzeeërs.