Dossier Russische spionage

Aan het spionnenfront is de Koude Oorlog nooit helemaal weggeweest. Ook na de Val van de Muur bleven de Russische geheime diensten actief in België, het gastland van de NAVO en de Europese instellingen. De Belgische contraspionage schat dat een op drie van de 150 Russische diplomaten in Brussel in feite spion is. In deze artikelenreeks onthult MO* nieuwe spionageverhalen, soms straffer dan fictie. 

wo 24/06
© Mid.ru
Op amper vier jaar tijd is het aantal Russische diplomaten in België gestegen van 84 naar 143. Dat blijkt uit een antwoord van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) op een parlementaire vraag van kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen). Westerse inlichtingendiensten maken zich zorgen over de toename –bijna een verdubbeling– gezien diplomatie een klassieke dekmantel is voor inlichtingenwerk.
wo 29/04
© Shutterstock
Minstens drie topambtenaren van gevoelige Europese departementen zijn de voorbije jaren door hun thuisland teruggeroepen uit Brussel op verdenking van contacten met Russische geheime diensten. Dat vernam MO* uit verschillende goedgeïnformeerde bronnen in de wereld van inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Nooit iets over gehoord? Dit soort affaires wordt achter de schermen van de diplomatieke wereld in uiterste discretie afgehandeld.
za 21/03
© Historische collectie Veiligheid van de Staat
De Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst ADIV zijn in 2009 uitvoerig gebrieft door een Russische overloper. SVR-inlichtingenofficier Sergei Tretyakov zakte in samenwerking met Amerikaanse inlichtingendiensten naar België af en gaf de Belgische contraspionage een inkijk in de modus operandi van de Russische geheime diensten. Plaats van het gebeuren: Auberge du Pêcheur in Sint-Martens Latem. 
vr 20/03
© Laszlo Balogh / Reuters
Volgende week buigt het Europees Parlement zich opnieuw over de immuniteit van het Hongaarse Europarlementslid Béla Kovács. Het Hongaarse parket wil zijn parlementaire onschendbaarheid laten opheffen omdat het Kovács verdenkt van banden met Russische inlichtingendiensten. In België werd Kovács opgevolgd door de Staatsveiligheid.
do 19/03
© The Americans
Het Federaal parket voert een vooronderzoek naar twee Russische inlichtingenofficieren die met de hulp van Belgische diplomaten clandestien de Belgische nationaliteit hebben verworven.