Dossier Spiraal van geweld

De Islamitische Staat beweert dat ze Irak en Syrië wil bevrijden van de koloniale grenzen en de post-koloniale dictaturen die het Westen in het Midden-Oosten installeerde.

De zorgvuldig geënsceneerde maar uiterst gewelddadige terechtstellingen maken die claim internationaal volkomen ongeloofwaardig. Ze roepen integendeel interventies, bombardementen en dus meer geweld op. Publiek en politiek lijken geen gepast antwoord te vinden om die spiraal van geweld te doorbreken.

Hanne Couderé trok voor een beter inzicht in de dynamiek van bevrijdingsstrijd en overheidsrepressie op onderzoek naar Tsjetsjenië, Sri Lanka en Kasjmir, drie gebieden die de voorbije decennia zwaar te lijden hadden van onderdrukking en gewapende opstand, geweld en tegengeweld, legitieme toekomstverwachtingen en legale repressie.

MO* publiceert deze week drie reportageverhalen van aan de frontlijn van de spiraal van geweld, en sluit af met Hanne Couderés reportagedagboek.

Deze reportages kwamen tot stand met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek.

 

za 21/02
(c) Hanne Couderé
Een journalistieke reis langs de frontlijnen van geweld en onderdrukking levert boeiende ontmoetingen op met een paranoïde Tsjetsjeense tolk, een topterrorist in een buitenwijk van Islamabad, en gastvrije jihadi-tapijthandelaars in de Kasjmirvallei. Hanne Couderé deelt enkele dagboekfragmenten uit haar reportagereizen voor het dossier “Spiraal van geweld”.
vr 20/02
© Brecht Goris
Zonen worden vermoord, dochters verkracht, en dissidenten de mond gesnoerd. In de Kasjmirvallei gaat het oudste conflict ter wereld ongestoord door. Terwijl aartsvijanden India en Pakistan bekvechten, wachten de Kasjmiri’s al 67 jaar op hun beloofde referendum. Met steeds strakkere hand controleren geïrriteerde Indiase veiligheidsdiensten een lokale bevolking die de “bezetting” beu is. Een deel van de vrijheidsstrijders dreigt opnieuw te radicaliseren en roept hulp van buitenlandse strijders in.
do 19/02
Dertig jaar lang probeerde de Sri Lankaanse regering de Tamilterreur die het eiland teisterde met geweld de kop in te drukken. De politieke eisen van Tamils sloeg het daarbij in de wind. Een brutaal militair offensief maakte in 2009 een abrupt einde aan de opstand. Intussen vinden moorden, verkrachtingen en landonteigeningen onder het mom van de strijd tegen terreur nog steeds plaats. Ook met een nieuwe president aan de macht is het afwachten of de toekomst vrede brengt.
wo 18/02
© Hanne Couderé
De Russische bezetting van Tsjetsjenië dreef vele jongeren in de armen van radicale religieuze groepen. Wanneer moslimfundamentalisten de Russische deelrepubliek dreigden te destabiliseren, zette Poetin grove middelen in. Zijn geweld werd beantwoord door nog meer geweld. Vandaag lijkt Poetins gevecht tegen terreur gewonnen, maar de oorlogsgeneratie heeft de haat tegen Rusland nog niet verteerd. Honderden onder hen nemen de wapens op in Oost-Oekraïne, of voegen zich bij Islamitische Staat in Syrië en Irak.