Dossier Syrisch conflict in São Paulo

Brazilië is een land van migratie, met niet alleen Portugese, Duitse en Italiaanse gemeenschappen, maar ook meer dan zes miljoen inwoners die hun wortels hebben in Libanon of Syrië. Willemjan Vandenplas trok naar São Paulo, om te onderzoeken of de verwoestende oorlog in Syrië ook voelbaar is in het hart van  Brazilië.

wo 21/01
© Willemjan Vandenplas
Brazilië heeft niet alleen een grote groep inwoners met historische wortels in Syrië en Libanon, er arriveren ook steeds meer vluchtelingen van de huidige burgeroorlog. Die nieuwe Syrische migranten botsen met hun voorgangers over de houding tegenover de machthebbers in Damascus. Willemjan Vandenplas praatte in São Paulo uitgebreid met Sarah. ‘Ik ben niet van de Syrische oppositie, want je kan alleen een oppositie hebben in een democratie.’
di 20/01
© Willemjan Vandenplas
Willemjan Vandenplas ontmoet Eduardo Elias (71) in de bijna honderd jaar oude Club van Homs in São Paulo. ‘Ik weet uit welk land jij komt, het zit daar vol met Syriëstrijders’, is zowat de openingszin van een acht uur durend gesprek met een van de spilfiguren van de Braziliaanse Syriërs. São Paulo is een zustergemeente van Damascus, en Elias verbroedert graag met het regime van Bashar Al-Assad.
ma 19/01
CC Andersen Riedel
Een grote gemeenschap met behoorlijk groot maatschappelijk succes: de Syrisch-Libanese migratie naar Brazilië leest als een echte American Dream. Toch zitten er scheuren in het verhaal, die onder meer hun oorsprong vinden in het verwoestende geweld in het Midden-Oosten.