Dossier Voedselverspilling

We verspillen wereldwijd een derde van het voedsel dat we produceren. Omdat het fruit ‘misvormd’ is, de boontjes niet de juiste lengte hebben, of gewoon omdat we meer kopen dan we kunnen consumeren. Ondertussen lijden wereldwijd 805 miljoen mensen honger.

In de verschillende stappen van de voedselketen, vanaf het veld tot op ons bord, bestaan initiatieven tegen voedselverspilling.

Hoe ondersteunen we deze initiatieven? Komt het geredde voedsel terecht bij mensen die het nodig hebben? En wat doen hoofdrolspelers zoals supermarkten, boeren, ondernemers en lokale besturen?

do 27/11
Adam Lederer (CC BY-NC-SA 2.0)
MO* sprak met Hilke Bos-Brouwers, die aan de Universiteit van Wageningen al jaren onderzoek doet naar de mogelijkheden van een duurzame voedselketen. Een hoopvol gesprek over lelijke groenten, melk uit de fabriek en een gedeelde verantwoordelijkheid.
vr 31/10
Vredeseilanden
In België eten we vier maaltijden op tien buitenshuis. Grootkeukens in scholen, overheidsdiensten, bedrijven en evenementen bereiden 13,6 procent van ons voedsel. Als deze keukens minder voedsel verspillen, verkleint hun voetafdruk, komt budget vrij om duurzaam geteelde producten te kopen en verduurzaamt heel onze voedselketen.
do 30/10
Eten weggooien lijkt in de eerste plaats een westerse welvaartsziekte. Maar ook in het Zuiden eindigt heel wat voedsel als afval, zij het omwille van heel andere oorzaken dan bij ons. Dat terwijl er nog steeds mensen honger lijden. Hoe kan het dat verspilling en tekort hand in hand kunnen gaan?
wo 29/10
Pascal Maramis (CC BY 2.0)
Wanneer het over voedselverspilling gaat  - zoals nu, dank zij de 11.11.11-campagne – wordt snel in de richting van de supermarkten gekeken. We begrijpen die reactie: Belgen kopen hun voeding vooral in supermarkten, en beelden van afvalcontainers aan zo’n supermarkt zijn sensationeler dan een beeld van de bruine vuilniszak die de consument wekelijks op de stoep zet.
wo 29/10
In de hele voedselketen, vanaf het veld tot op ons bord, bestaan initiatieven tegen voedselverspilling. Wat doen hoofdrolspelers zoals supermarkten, boeren, ondernemers en lokale besturen? En komt het gespaarde voedsel terecht bij wie het nodig heeft?
di 28/10
Dagelijks worden tonnen voedsel weggesmeten omdat ze niet voldoen aan de cosmetische eisen van de hedendaagse consument in het westen. Supermarkten weigeren daardoor om ‘misvormde’ groenten en fruit in te kopen.
di 28/10
CC Global Hort Image Library
Het lijkt onbegrijpelijk, maar een groot deel van de voedselverspilling in het Zuiden situeert zich aan het begin van de voedselketen. Dat heeft verschillende oorzaken, zoals gebrekkige opslagmogelijkheden en slechte infrastructuur. Maar evengoed doen oneerlijke handelspraktijken heel wat voedsel op de afvalberg belanden.
ma 27/10
Rick Ligthelm CC BY 2.0
De Europese handelsnormen voor groenten en fruit zijn erg streng. Naast de vanzelfsprekende controle op veiligheid en hygiëne, hebben deze normen ook betrekking op het uitzicht van de groenten. De zogenaamde cosmetische standaarden van het Westen dragen bij aan de jaarlijkse wereldwijde verspilling van 1,3 miljard ton voedsel.
do 16/10
11.11.11
Sorry is niet genoeg, we moeten het probleem ten gronde aanpakken.’ Dat is de boodschap die 11.11.11 vandaag, op Wereldvoedseldag, meegeeft.  Voedselverspilling zit op alle niveaus van de keten en de omvang is beschamend. Toch zijn er verschillende manieren om het probleem aan te pakken. Dat vindt 11.11.11, die met deze boodschap meteen de aftrap geeft voor de jaarlijkse campagne.