Dossier Voluntourism

Voluntourism – toerisme combineren met vrijwilligerswerk – is onder trendwatchers een van de buzzwoorden van 2014. Verloren moeite of edel tijdverdrijf? MO* spreekt met jongeren die tijdens hun vakantie weeshuizen gaan bouwen of in het Zuiden lesgeven, neemt de maat van de vrijwilligersprojectenmarkt en gaat na of de gastlanden wel zitten te wachten op westerse weldoenertoeristen.

vr 11/07
“Gracias a Dios!” antwoordden vele inwoners van Ocotepec me wanneer ik hen vroeg naar hun mening over de komst van internationale vrijwilligers. Toch wees mijn onderzoek uit dat de percepties rond ‘voluntourism’ niet zo eenduidig zijn en onder te brengen zijn in vier types. Het debat, onderzoek en het opzetten van internationaal vrijwilligerswerk kan gebaat zijn met betere kennis over de visie van de gastgemeenschap.
vr 11/07
(c) Gie Goris
Voluntourism is de laatste jaren booming business in de toeristische sector. Dat was dan ook de reden waarom Marjolein Six haar masterproef voor Toerisme (KULeuven) aan het thema wijdde. ‘Het omgaan met blanke vrijwilligers betekent in veel gevallen een vorm van een hogere status voor de betrokkene.’
vr 27/06
De combinatie van vakantie en vrijwilligerswerk in het Zuiden staat volop in de belangstelling. De beelden die de wereldreizende vrijwilligers op internet plaatsen, vertellen veel meer dan de voluntourists beseffen, schrijven Lauren Kascak en Sayantani DasGupta in een heel persoonlijke opiniebijdrage.
do 26/06
© Frontier CC
Wat vinden mensen in het Zuiden van westerse toeristen die hun land komen bezoeken en tijdens hun vakantie iets goed willen doen? ‘Een vrijwilliger had een hoop blikken bonen mee, maar dat eten wij hier helemaal niet.’
wo 25/06
Het probleem van schending van de rechten van vrijwilligers blijkt dezelfde oorzaak te hebben als het probleem van Cambodjaanse weeshuizen vol kinderen die helemaal geen wees zijn: de vrijwilliger wordt een klant. Een klant die moet betalen om vrijwilligerswerk te mogen doen. En een klant die soms ongewild een aanbod van projecten creëert, ook waar er geen nood is. 
di 24/06
© Ubelong CC
Op eigen houtje vanuit België een project vinden waar je vrijwilligerswerk kan doen, is niet eenvoudig. Daarom bieden heel wat intermediaire organisaties meerdere projecten aan waar een vrijwilliger uit kan kiezen. Tegen betaling wordt de plaatsing in het project geregeld. Steeds meer commerciële spelers bieden kant-en-klare programma’s aan.
ma 23/06
‘Dag strandbedje, hallo weeshuis,’ kopte de Nederlandse Flair vorige week op haar voorpagina. Voluntourism – reizen combineren met vrijwilligerswerk – is volgens het lifestylemagazine dé trend van 2014. MO* ging op zoek naar wat voluntourists drijft en wat hun impact is.