Dossier 'We zullen onthaald worden als bevrijders'

De internationale gemeenschap kan niet blijven toezien op genocide, massale schendingen van mensenrechten of brutaal misbruik van macht of geweld door dictaturen. Klinkt correct, maar de praktijk van militaire interventies de voorbije jaren is allesbehalve een succesverhaal.

Dick Cheney zei in maart 2003 nog dat hij ervan overtuigd was dat de Amerikaanse troepen in Irak onthaald zouden worden als bevrijders. Naar aanleiding van de 12de verjaardag van de interventie in Irak (20 maart) en de vierde verjaardag van de interventie in Libië (19 maart) onderzoekt MO* de werkelijke resultaten van westerse interventies in Afghanistan, Irak, Libië en Mali. Ook kijken we naar de kosten en redenen van het uitblijven van interventie in Syrië.

vr 24/07
World Economic Forum (CC BY-NC-SA 2.0)
George W. Bush werd aangekondigd als een president met een isolationistische visie en Barack Obama zou het voluntaristische ingrijpen van zijn voorganger beëindigen. Beide presidenten toonden dat de Amerikaanse interventiepolitiek sterker is dan de intenties van de verkozen president. MO* sprak daarover met Joseph S. Nye, jr., de vooraanstaande politieke wetenschapper van de Harvard Kennedy School of Government, die wereldfaam kreeg met zijn concept ‘soft power’.
vr 20/03
Freedom House (CC BY 2.0)
Wat vier jaar geleden begon als een hoopvolle revolutie is uitgedraaid op een uitzichtloze burgeroorlog. Sinds oktober 2014 leiden de VS een coalitie, niet zozeer om de oorlog in Syrië te beëindigen, maar wel om IS te bestrijden. MO* gaat te rade bij experts over de zin en onzin van een interventie in het land.
do 19/03
© Reuters/Joe Penney
De bevrijdingsoorlog die Frankrijk in Mali zou gaan voeren is in de ogen van een groot deel van de bevolking van het land uitgedraaid op een bezettingsoorlog en een permanente Franse aanwezigheid in het hele Sahelgebied. Dat schrijft de Malinese auteur en journalist Intagrist El Ansari vanuit Nouakchhott, Mauretanië, voor MO*.
wo 18/03
Illustratie gebaseerd op Khalid Albaih (CC BY 2.0)
Libië is na de val van kolonel Kadhafi uiteengevallen in twee elkaar bekampende regeringen. Milities en zelfs terreurbeweging Islamitische Staat of IS proberen er vaste voet aan de grond te krijgen. Wapens en rebellen die Kadhafi nog min of meer onder controle had, duiken elders op in Afrikaanse burgeroorlogen. Had de NAVO zich in 2011 beter niet gemoeid met de opstand tegen Kadhafi? Of zijn we vergeten hoe bloeddorstig die te keer zou gaan? Stefaan Anrys zoekt antwoorden.
di 17/03
© Reuters/Thaier Al-Sudani
Twaalf jaar na de Amerikaanse invasie in Irak werd in Bagdad de avondklok opgeheven. Er is echter weinig reden tot juichen. Terwijl Barack Obama in 2013 opgelucht het einde van  een decennium Amerikaanse interventie in Irak aankondigde, bevindt Amerika zich vandaag opnieuw in volle Iraakse oorlogszone. Terwijl de internationale coalitie overging tot een luchtoorlog tegen Islamitische Staat, groeien de frustraties van de Iraakse soennieten.
ma 16/03
U.S. Marines (CC BY-NC 2.0)
De interventie in Afghanistan was zeer succesvol op korte termijn, maar slaagde er daarna niet in de staat op te bouwen die het Westen voor ogen stond. De blijvende strijd tegen opstandelingengroepen zorgde voor straffeloosheid aan de kant van de machthebbers, ondanks geweld tegen de bevolking, corruptie en drugshandel. Bovendien dreigen de westerse landen net nu hun hulp terug te schroeven.