Dossier E-waste

We gebruiken niet alleen steeds meer computers, gsm’s, huishoudtoestellen en andere elektronica. We vervangen onze toestellen ook steeds sneller. Geen wonder dus dat de hoeveelheid elektronisch afval (of e-waste) sterk stijgt, en niet alleen bij ons. Maar wat gebeurt er allemaal met dat afval? Veel meer dan het cliché van dumping op Afrikaanse schroothopen, stelde Arthur Debruyne voor MO* vast. 

Klik op de foto’s of de titeltjes hieronder om de verschillende delen van dit dossier over elektronisch afval te lezen.

De bovengrondse mijn
2013 was tot nu toe niet het beste jaar voor Europese recyclers van e-waste. De instroom stagneert of gaat achteruit: we blijken te lang vast te houden aan onze oude elektro, en daarbij lekt ook veel materiaal naar buiten de EU. Toch gaat ook binnen de industrie nog materiaal verloren: indium, een metaal gebruikt in LCD-schermen, wordt amper gerecycleerd. Indium is kostbaar, maar nog niet kostbaar genoeg. Een kijk in de bovengrondse mijn.

Elektrosmokkel: voorbij de dumping
De uitvoer van afgedankte elektro-apparaten naar Afrika gaat hand in hand met grootschalige illegale dumping. Althans, dat is de perceptie. Toch blijkt er veel meer herstel en hergebruik te zijn dan massale dumping. Daarnaast vertrekt er heel wat e-schroot naar Azië, vooral naar China. Een hele keten aan afvalhandelaars gebruikt allerlei truukjes om toch maar de wetgeving te omzeilen. ‘We ontdekken maar een minimaal topje van de illegale afvalhandel. Nochtans zijn de illegale winsten die met de illegale afvalhandel worden gerealiseerd enorm.’

Gemaakt om stuk te gaan
Elektronisch afval is vandaag één van de snelst groeiende afvalstromen. Elektro-apparaten worden dan ook ontworpen om alsmaar sneller stuk te gaan, klinkt het vaak. Elk jaar een nieuwe smartphone, en als hij stuk gaat is hij amper herstelbaar: ingebouwde veroudering, heet dat, of hoe die afvalberg maar blijft groeien. ‘Dat breidt zich als een olievlek uit.’

E-waste in Kenia
Tegen 2017 zou Afrika meer e-waste kunnen produceren dan de EU, terwijl de recyclage-industrie er nog maar in haar kinderschoenen staat. De Belgische ngo WorldLoop zoekt in Kenia samen met een lokaal recyclagebedrijf naar een antwoord op een groeiend e-wasteprobleem. Een verhaal over een mediamarkt in een sloppenwijk, Chinese traders en e-wastefixers.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift