Een Oeigoerse dag in Gent
Matt Hrkac / Flickr (CC BY 2.0)
Zaterdag 23 september in Gent.
In het westen van de Volksrepubliek China ligt de ‘Xinjiang Oeigoerse autonome regio’, zoals de regio officieel heet, of de Oeigoerse autonome regio, zoals veel Oeigoeren als naam verkiezen. Het is een enorm gebied waar van oudsher de Oeigoeren de dominante groep zijn. Sinds een aantal jaren treedt de Chinese staat hard op tegen deze bevolkingsgroep. Er is een netwerk van kampen uitgebouwd waar Oeigoerse mensen “heropgevoed” worden, volgens China gaat om het om beroepsscholen die gebruikt worden in de strijd tegen het terrorisme.
Vorig jaar publiceerde de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten bij de VN, Michelle Bachelet, een rapport over de situatie. Het rapport stelt dat ‘de beschuldigingen van martelingen of wanbehandeling, met inbegrip van verplichte medische behandeling en slechte voorwaarden van detentie, geloofwaardig zijn, net als de beschuldigingen van individuele incidenten van seksueel geweld.’
Het rapport besluit dat er ‘ernstige mensenrechtenschendingen plaatsvinden in het kader van de strijd tegen terrorisme’. En dat ‘de mate van willekeurige gevangenneming van Oeigoeren en anderen, in een context van beperking en ontkenning van individuele en collectieve fundamentele rechten, internationale misdaden kunnen zijn, in het bijzonder misdaden tegen de menselijkheid.’
De groeiende macht van China zorgt ervoor dat veel landen weinig kritiek durven geven op de gebeurtenissen. De meeste moslimlanden doen er het zwijgen toe. Zelfs Turkije dat cultureel verwant is met de Oeigoeren, is in de loop der jaren voorzichtiger geworden.
Naar aanleiding van de situatie organiseren we op 23 september een Oeigoers event waarbij we de situatie onder de aandacht willen brengen en ruimte willen scheppen voor de Oeigoerse cultuur.
Gesprek
Om 16u bespreekt MO*journalist John Vandaele de huidige situatie in Xinjiang met Ekber Tursun, bestuurder van de Belgium Uyghur Association, en Stijn Deklerck, sinoloog en China-expert bij Amnesty International Nederland. Ook Qelbinur Sidiq die in de kampen verbleef, zal getuigen. Hafsa El-Bazioui, schepen van Internationale Samenwerking die ook bevoegd is voor het Gentse mensenrechtenbeleid geeft haar kijk. Mieke Schauvliege, fractieleider van Groen in het Vlaams parlement, zal spreken over hoe Belgische parlementen en regeringen zijn omgegaan met de repressie van de Oeigoeren.
Concert
Om 20u volgt in de refter van de Sint-Baafsabdij een concert van het Oeigoerse ensemble Mäshräp. Het ensemble brengt traditionele Oeigoerse klassieke muziek en volksmuziek, met liederen over liefde, vriendschap en heimwee.
De familie Abbas, die sinds 1989 in Nederland woont, vormt de kern van het “Mashrap Ensemble”. De naam van de groep verwijst naar de Mäshräp, een traditioneel samenzijn met muziek, verhalen, dans en poëzie.
De klassieke Oeigoerse kunstmuziek ‘On Ikki Muqam’ (de twaalf muqams) is eeuwenoude muziek gebaseerd op de volksmuziek van Kutsiar, Kashgar, Turfan en Dolan. De muqam heeft Turkse, Arabische en Perzische roots en wordt gespeeld volgens een vaststaand patroon.
Muziek, zang, dans, literatuur en architectuur spelen een grote rol in de geschiedenis van dit volk. Tussen de 10e en 13e eeuw werd de islam de overheersende godsdienst van de Oeigoeren, wat bepalend geweest is voor hun cultuur.
Het optreden is gratis mits reservatie. Reserveren kan via deze link: https://www.decentrale.be/nl/agenda/muziek/mashrap-ensemble-.-muziek-van…
Organisatie: Amnesty Vlaanderen, De Centrale, MO* en Buren van de Abdij.
Tijdstip en plaats: Zaterdag 23 september in Gent. Gesprek van 16u tot 18u in Herberg Macharius (Coyendanspark 1). Concert om 20u in de refter van de Sint-Baafsabdij (Voorhoutkaai 43).