Colombia arresteert hoogzwangere activiste die terugkeert uit België

Dinsdag 16 november werd de Colombiaanse mensenrechtenactiviste Carolina Rubio gearresteerd in Colombia. De hoogzwangere vrouw was pas teruggekeerd uit België. Ze presenteerde hier aan verschillende Belgische en Europese beleidmakers een rapport van de Colombia-Europa-VS-coördinatiegroep over de slechte mensenrechtensituatie in Colombia.

Carolina Rubio, van de Nationale Beweging voor Slachtoffers van Staatsmisdrijven (MOVICE) in Colombia, was drie weken geleden in Brussel voor de algemene vergadering van het Internationaal Bureau voor Mensenrechten – Actie Colombia (OIDHACO). OIDHACO is een koepel van Europese solidariteitsbewegingen en ngo’s die rond mensenrechten in Colombia actief zijn. Carolina Rubio woonde de algemene vergadering bij als vertegenwoordigster van de Colombiaanse koepel van mensenrechtenorganisaties.

Tijdens haar bezoek sprak Carolina Rubio met een aantal Belgische senatoren, leden van de Europese Commissie, en verschillende diplomatieke vertegenwoordigingen bij de Europese Unie. Volgens het verslag dat Rubio presenteerde, werden er in de eerste 75 dagen van de regering Santos minstens 22 activisten vermoord. Hoewel maar liefst 97 procent van de misdaden tegen mensenrechtenverdedigers ongestraft blijven, heeft de nieuwe regering van de wetgeving tegen straffeloosheid nog geen werk gemaakt.

Carolina Rubio riep samen met vertegenwoordigers van OIDHACO, Broederlijk Delen en de Belgische Coördinatie voor Colombia onze beleidsmakers op om het verbloemde discours van Santos niet te geloven tot er werkelijke verbeteringen zichtbaar worden.  ‘Broederlijk Delen is bezorgd om haar veiligheid en roept de Belgische regering op om deze case van dichtbij op te volgen’ zegt Pol De Greve, directeur van Broederlijk Delen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.