Jemen’s nieuwe front

‘Hoethi’s, secessionisten en nu Al Qaeda?!’, roept een opinieschrijver uit in de Jemenitische krant, de Yemen Times. Naast de strijd tegen rebbelengroepen en separatisten krijgt het verscheurde land nu af te rekenen met Al Qaeda.

Hoewel de Jemenitische tak van Al Qaeda op het Arabische schiereiland (AQAP) al langer actief is in Jemen, komt ze nu onder de internationale schijnwerpers te staan. De Nigeriaanse Abdulmutallab is hiervan de oorzaak. De AQAP die de verantwoordelijkheid opeiste voor de mislukte aanslag op het Amerikaanse vliegtuig, zou training en explosieven geleverd hebben aan Abdulmutallab.
De V.S. nemen de dreiging van Al-Qaeda in Jemen al langer serieus, maar zal nu haar inspanningen meer dan verdubbelen.  De New York Times meldt dat het Pentagon haar financiële en militaire steun zal verhogen naar 49 miljoen euro in de volgende 18 maanden.
Ook in het verleden zouden de V.S. logistieke steun hebben verleend aan Jemen in hun strijd tegen het terrorisme, maar dit is nooit officieel bevestigd. In de vorige twee weken werden verschillende luchtaanvallen uitgevoerd op traningskampen van Al-Qaeda in de provincies Abyan, Sana’a and Shabwa.
Twee Amerikaanse hoogwaardigheidsbekleders vertelden aan CNN dat de inlichtingendiensten in samenwerking met hun Jemenitische collega’s op zoek zijn naar nieuwe Al Qaeda doelwitten. Alleen zou de zwakke Jemenitische regering de terreurdreiging niet aankunnen, stelden de twee anonieme bronnen.

Reactie van Jemen


Maar Jemen laat zich niet onbetuigd. Buitenlandminister  Abu Bakr al-Qirbi verklaarde aan de BBC de druk tegen Al Qaeda op te willen voeren. Daarvoor vraagt hij meer steun aan de V.S. en Europa: ‘We moeten samenwerken om het terrorisme te bestrijden.’
Niet alleen militair wil Jemen nieuwe stappen ondernemen. Dinsdag ratificeerde het parlement nog de internationale conventie van de Verenigde Naties om de financiering van terreurnetwerken tegen te gaan. 
Diezelfde dag nam Jemen nieuwe administratieve maatregelen die het voor buitenlandse studenten moeilijker maakt om in het land te studeren. Abdulmutallab verkreeg immers een visum om Arabisch te studeren in Jemen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.