Saoedi-Arabië: ‘Duidelijke overwinning op de Hoethi’s’

Terwijl de Hoethi’s gewagen van een welwillende terugtrekking, claimt Saoedi-Arabië ‘een duidelijke overwinning’ op de Jemenitische rebellen in de noordelijke provincie Saada. Het Arabische schiereiland is eens te meer een speelplaats voor regionale machtsspelletjes.
‘We hebben het gebied gezuiverd, terugtrekking was geen optie.’ Trots proclameert prins Khaled bin Sultan, de Saoedische hulpminister van Defensie, dat zijn troepen de Hoethi-rebellen hebben verslagen.
Aan de andere kant van het spectrum verklaart Hoethi-leider Abdul-Malik al-Houthi dat zijn strijders zich vrijwillig terugtrokken. Verschillende hooggeplaatste Saoedische militairen beamen dat er geen gewapende conflicten meer zijn geweest sinds al-Houthi een wapenstilstand voorstelde op maandag 25 januari.
Een correspondent van Al-Jazeera in Sanaa, de hoofdstad van Jemen, suggereert een Saoedische manipulatie van de feiten om het thuisfront te paaien: ‘Saoedi-Arabië wil geen gemengde signalen geven aan haar bevolking dat ze concessies zou geven aan de rebellen.’
‘Beide kanten trachten geen gezichtsverlies te lijden’, zegt Gregg Carlstrom van de webkrant The Majlis. ‘De Hoethi’s beweren dat de terugtrekking een welwillende beslissing was om verdere burgerslachtoffers te vermijden. De Saoedi’s houden vol dat ze een militaire overwinning behaalden.’

Noordelijke rebellen


In november 2009 vloeide het conflict -dat al sinds 2004 aan de gang is- tussen Hoethi-rebellen en de Jemenitische regering over naar Saoedi-Arabië.
De rebellen eisen niet alleen behoud van hun etnische-religieuze doctrine -een zaidistische tak binnen de sjiitische islam, ze eisen ook meer sociale rechtvaardigheid en inspraak in het politieke bestel.
Sinds de uitbarsting van het conflict in 2004 kwamen honderden om en sloegen meer dan 200.000 inwoners van de provincie Saada op de vlucht.
Dat de Hoethi’s een wapenstilstand bereikten met Saoedi-Arabië betekent niet dat de druk van de ketel is. Vroegere wapenstilstanden zijn steevast geschonden en hebben tot hernieuwde militaire operaties geleid. Bovendien bevecht de rebellengroep nog steeds de regering in Jemen.

Jemenitische “As van het Kwaad”


Volgens een leidende Britse denktank, Chatham House, speelt de Jemenitische president Saleh handig in op de Saoedische angst voor sjiitische onrust aan haar zuidelijke grens. Daarmee mikt Saleh volgens de denktank vooral op militaire en financiële steun in zijn oorlog tegen de Hoethi’s.
De machtsspelletjes van hoofdstad Sanaa manifesteren zich het best in de uitspraak van eerste minister Ali Mujawar dat de secessiestrijd in Zuid-Jemen, de noordelijke rebellen en de terroristische dreiging van Al Qaeda, allemaal deel uitmaken van een “As van het Kwaad”.
Analisten en diplomaten betwisten nochtans dat de drie bewegingen iets met elkaar te maken hebben. Alle drie hebben ze zeer specifieke historische wortels. Terwijl Al Qaeda-militanten soennitisch zijn, zijn de Hoethi’s sjiieten en strijdt het zuiden een politieke strijd om meer autonomie.

De geest van Al Qaeda


Franck Mernier, de Franse co-auteur van ‘Hedendaags Jemen’, ziet de manoeuvres van Sanaa als moedwillige deceptie: ‘Jemen wil hiermee elke vorm van oppositie delegitimiseren en internationale steun mogelijk maken’, vertrouwt hij toe aan het Franse persagentschap AFP.
‘De Jemenitische regering heeft geleerd dat om de aandacht (en hulp) van de internationale gemeenschap te krijgen, het haar binnenlandse problemen moet linken aan een grotere regionale context of aan Amerikaanse veiligheidszorgen’, zei Jemenexpert Gregory Johnson al in 2009.
Wat Jemen pas echt in de schijnwerper van de internationale gemeenschap plaatste, was de mislukte bomaanslag van de Nigeriaanse Abdulmutallab op een Amerikaanse vlucht. Hij zou in Jemen getraind zijn door Al Qaeda op het Arabische schiereiland, in januari 2009 ontstaan als transnationale organisatie van de Jemenitische en Saoedische Al-Qaeda-cellen.
‘Als je de geest van Al Qaeda oproept, snelt de hele wereld ter hulp en kan je op morele, politieke, financiële en militaire hulp rekenen’, zegt ook Aidaroos al-Naquib, leider van de Zuid-Jemenitische socialistische partij. ‘Dat is exact wat premier Ali Mujawar zal zoeken in Londen.’

Conferentie in Londen


En inderdaad, op de conferentie over Jemen in Londen deze woensdag ‘werd overeengekomen dat een omvattende aanpak (voor Jemens instabiliteit) nodig is, met sterke steun van de internationale gemeenschap’, volgens The Majlis.
Hilary Clinton –minister van Buitenlandse Zaken van de VS- verklaarde na de conferentie dat Jemens instabiliteit ‘een dringende nationale veiligheidsprioriteit’ is voor de VS en andere naties. De Washington Post meldt dat ze aandrong op politieke en economische hervormingen, gericht op armoedebestrijding, de aanpak van voedsel- en watertekorten en van massale ongeletterdheid.
Op de conferentie werden echter geen nieuwe fondsen aan Jemen toegewezen. Wel werd een nieuw orgaan –de Vrienden van Jemen- opgericht met als doel de door de internationale gemeenschap reeds beloofde 3,6 miljard euro, efficiënt te verdelen over het land.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.