Gevechten in Jemen escaleren

De Jemenitische overheid heeft naar eigen zeggen “grote verliezen” toegebracht aan oppositietroepen in de laatste gevechten in het noorden van het land. Volgens lokale persberichten zijn minstens 17 strijders gedood in de bergachtige provincie Saada.
“Het leger en de veiligheidsdiensten hebben grote verliezen toegebracht aan de saboteurs en rebellen, zowel wat betreft mensenlevens als materiaal”, citeert het nieuwsagentschap Saba Jemenitische ambtenaren. Bij de gevechten zouden verschillende voertuigen met munitie en wapens vernield zijn.

Het conflict tussen de Houthi-strijders en de regering sleept al aan sinds 2004 maar escaleerde de voorbije weken, nu de regering in de hoofdstad Sanaa zich heeft voorgenomen de strijders uit te roeien. “Ze beweren dat ze een goddelijk recht hebben om het land te besturen, en dat ze afstammelingen van de profeet zijn”, zei de Jemenitische president, Abdallah Saleh. “Maar in feite zijn het moordenaars en rebellen. We moeten slagen in onze opdracht om deze kwaadaardige kanker uit te roeien.”

Volgens een correspondent van Al-Jazeera in de het vluchtelingenkamp al-Mazraq wordt er amper 15 kilometer verder, aan de grens met Saoedi-Arabië, hevig gevochten waarbij onder meer gebruik gemaakt wordt van zware artillerie.

Humanitaire crisis



Duizenden mensen zijn gevlucht voor de gevechten en hulporganisaties maken zich zorgen over een dreigende humanitaire crisis in de regio. Volgens de Verenigde Naties zijn de voorbije dagen alleen al vijftig- tot honderdduizend mensen op de vlucht geslagen. Vrijdag verkregen hulporganisaties een staakt-het-vuren om de vluchtelingen te helpen, maar al na enkele uren braken de gevechten opnieuw uit.

Volgens Laure Chedrawi van de vluchtelingenorganisatie van de VN (UNHCR) is het momenteel onmogelijk om vanuit Jemen tot bij de vluchtelingen te raken. UNHCR probeert ze daarom vanuit Saoedi-Arabië te bereiken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.