Islamitische Conferentie oneens over Israël

Gastland Syrië heeft het voortouw genomen op de jaarlijkse bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC). Het land zegt in de slotverklaring bereid te zijn om te onderhandelen met buurland Israël, ongeacht wie er aan de macht is. Maar veel lidstaten blijven weigeren Israël te erkennen.
De ministers van Buitenlandse Zaken van de OIC vergaderden van zaterdag tot maandag in de Syrische hoofdstad Damascus. Met 57 leden is de OIC na de Verenigde Naties (VN) de grootste intergouvernementele organisatie ter wereld. Eén van die leden is Palestina, dat wordt vertegenwoordigd door de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO). De bevolking van de lidstaten bedraagt samen bijna anderhalf miljard mensen, ruim een vijfde van de wereldbevolking.
Het conflict tussen de Palestijnen en Israël is jaarlijks een van de belangrijkste agendapunten van de conferentie. Alle lidstaten erkennen het recht op een Palestijnse staat, al is er geen consensus over de definitie van die staat. Veel OIC-landen erkennen de staat Israël niet en vinden het dat heel het Israëlische grondgebied de Palestijnen toekomt. Lidstaten als Turkije of Egypte vinden dat niet. Wel zijn alle landen akkoord dat Oost-Jeruzalem de hoofdstad moet zijn van de onafhankelijke Palestijnse staat.

Palestijnse kwestie


Secretaris-generaal Amr Moussa van de Arabische Liga benadrukte in Damascus dat zijn organisatie Israël nog steeds weigert te erkennen. “Zolang het land internationale regels overtreedt, kunnen we onze relaties ermee niet normaliseren.” Moussa verwees vooral naar de Israëlische inval in de Gazastrook van eind december vorig jaar tot midden januari.
 
In haar slotverklaring haalt de OIC regelmatig uit naar Israël. Het land wordt onder meer een ‘bezetter’ genoemd. De muur die Israël scheidt van gebieden op de Westelijke Jordaanoever, heet overal ‘de apartheidsmuur’.
De organisatie adviseert dat lidstaten die banden met Israël willen onderhouden, die moeten verbinden aan Israëlische inzet voor vrede in het Midden-Oosten. Concreet houdt dit in dat de OIC eist dat Israël zich terugtrekt de bezette gebieden in Palestina, de Golanhoogvlakte en Zuid-Libanon.
Bashar al-Assad, de president van Syrië, zei op de opening van de conferentie dat het Palestijnse gewapende “verzet” tegen Israël gerechtvaardigd is omdat diplomatieke middelen faalden. Maar hij voegde eraan toe dat Damascus een vreedzame weg naar een oplossing verkiest. De Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid Muallem, verklaarde zich bereid om gesprekken aan te gaan met Israël over de betwiste Golanhoogvlakte en de Palestijnse kwestie.

Terrorisme definiëren


De gewapende strijd van organisaties als Hamas en Hezbollah tegen Israël is geoorloofd en mag daarom niet als terrorisme omschreven worden, vindt de OIC. In de eindverklaring richten de lidstaten een oproep aan de VN om een conferentie te organiseren om de term precies te definiëren.
De OIC-landen vinden dat de strijd tegen terrorisme pas efficiënt kan gevoerd worden als er een eenduidige definitie is. Het begrip kan en moet volgens hen onderscheiden worden “van de gerechtvaardigde strijd van een volk tegen koloniale overheersing of buitenlandse bezetting”, staat in de verklaring. 

Kosovo


Terwijl alle OIC-landen het recht van de Palestijnen op een eigen staat onderschrijven, erkenden tot nu toe slechts dertien lidstaten de onafhankelijkheid van Kosovo. De OIC hanteert hetzelfde systeem als de Europese Unie, waarbij lidstaten vrij zijn om het land al dan niet te erkennen. 
OIC-secretaris-generaal Ekmeleddin İhsanoğlu is een voorstander en wilde de erkenning opnemen in de eindverklaring, maar onder andere Egypte en Indonesië waren daar sterk tegen gekant. Wel verklaren de buitenlandministers zich bereid tot “verregaande samenwerking” met Kosovo, vooral op economisch en financieel vlak. Ze wijzen ook op de interesse van de OIC voor de Balkan en zijn moslimbevolking.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.