Ontgoocheling over antwoord Vlaamse regering rond Dexia Israël

In de plenaire vergadering van het Vlaams parlement heeft minister-president Kris Peeters gisteren gezegd dat de leningen die Dexia Israel Bank verstrekt, enkel aan in Israël gelegen gemeenten worden verstrekt.
Geert Bourgeois had aan de minister gevraagd wat de Vlaamse regering zal doen om een einde te maken aan de kredieten voor illegale Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.
Bourgeois stelde de vraag omdat de Vlaamse regering, samen met andere overheden, aandeelhouder is van Dexia, dat op zijn beurt hoofdaandeelhouder is van Dexia Israel Bank. ‘De bank financiert zonder onderscheid of discriminatie Joodse en Arabische gemeenten’, zegt Peeters in zijn antwoord.
‘De Arabische gemeenten vertegenwoordigen 14,5 percent van de uitstaande kredieten van de bank. Dit betekent dat ook ten aanzien van de Arabische gemeenten inspanningen worden geleverd. De leningen aan de door de heer Bourgeois aangehaalde nederzettingen worden enkel aan in Israël gelegen gemeenten verstrekt. Dit is heel belangrijk’, vindt Peeters.
Volgens Peeters moet Bourgeois de kredietverstrekking daarom in een ander licht bekijken. Peeters zei ook nog begrepen te hebben dat het de bedoeling is van Dexia om de filosofie van de wereldwijde ontplooiing, en ook het overnemen van banken en het geven van leningen aan gemeenten, te herzien.

Tegenstrijdig antwoord


Bourgeois zei ontgoocheld te zijn in het antwoord van Peeters: ‘Uw antwoord is tegenstrijdig. Als de kredietverstrekking in Israël is, dan zie ik niet in waarom ze hun beleid zouden moeten herzien. Je moet niets herzien dat helemaal in orde is.’
Jan Roegiers zei niet te begrijpen waarom Peeters zich wegstopte en zei ‘een wat afwachtende houding te zullen aannemen.’ Roegiers wil dat Peeters de raad van bestuur van Dexia vraagt geen leningen meer toe te staan aan de bezettingspolitiek van Israël.

Ik kan me alleen maar bevragen bij Dexia. Als uw informatie klopt, is er natuurlijk een probleem.
Brief


Geert Bourgeois voegde er nog aan toe zich ook geïnformeerd te hebben, bijvoorbeeld over de financiering van Arabische dorpen door Dexia Israel Bank: ‘Maar ik heb ook een brief van gedelegeerd bestuurder Pierre Mariani aan een bezorgde organisatie waarin hij zegt dat ze inderdaad Israëlische nederzettingen financieren, niet in Israël, want je spreekt alleen over nederzettingen als het gaat over kolonisatie in de Palestijnse gebieden.’
Peeters zei dat hij niet over die informatie beschikte en dat hij deze informatie ook graag ontvangen had: ‘Ik heb andere informatie gekregen en kan me alleen maar steunen op die informatie’, vindt Peeters. ‘Ik kan me alleen maar bevragen bij Dexia. Als uw informatie klopt, is er natuurlijk een probleem.’
Volgens Intal, een beweging voor internationale solidariteit, heeft Dexia Bank Israëlische kolonies gefinancierd voorbij de Groene Lijn (volgens het internationale recht bevindt dat gebied zich in Bezette Palestijnse Gebieden).
‘De kolonies zijn dus illegaal volgens het internationaal recht’, zegt Intal. ‘Het feit dat het Israëlisch recht een verschil maakt tussen legale en illegale kolonies is niet relevant, hoewel dit in de zitting van het Vlaams Parlement gesuggereerd werd’.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.