Venezuela zet ambassadeur Israël aan de deur

De Latijns-Amerikaanse landen veroordelen bijna unaniem de militaire aanval van Isräel op Gaza. De Venezolaanse president Hugo Chávez gaat nog een stap verder. Hij zette de Israëlische ambassadeur aan de deur. Ook Brazilië reageerde bijzonder scherp.
President Chávez beval vorige dinsdag de uitwijzing van de Israëlische ambassadeur en diens medewerkers, iets wat zelfs de Arabische landen die diplomatieke relaties met Tel Aviv onderhouden, niet gedaan hebben. De Venezolaanse president, die zich laat voorstaan op zijn “strategische alliantie” met Iran, noemde het Israëlische leger “laf”, beschuldigde de regering van Ehud Olmert van “genocide” en stelde dat president Shimon Peres voor het Internationaal Strafhof in Den Haag zou moeten verschijnen.
 
Regeringsvertegenwoordigers en parlementsleden namen deel aan een bijeenkomst in de moskee van Caracas die steun betuigde aan de bevolking van Gaza. De belangrijkste prominenten droegen Palestijnse sjaals. Duizenden mensen, in hoofdzaak aanhangers van Chávez, namen deel aan een steunbetoging voor Palestina. Abraham Benshimol, voorzitter van de Confederatie van Israëlitische Verenigingen in Venezuela, reageerde dat “de regering slechts één deel van de film zag en de zijde van Hamas koos”.

Buitensporig


Ook andere Latijns-Amerikaanse spaarden hun kritiek op Israël niet. De Argentijnse regering van Cristina Fernández noemde het Israëlische geweld in Gaza “buitensporig”. Maar Buenos Aires hekelde ook de “de voortdurende raketaanvallen door Palestijnse groepen”. Joodse organisaties hielden donderdag een bijeenkomst met zo’n duizend aanwezigen. Hamas werd ervan beschuldigd op een “genocide” tegen Israël aan te sturen. Ook de mediaberichtgeving over het conflict in Gaza kreeg ervan langs. Twee dagen voordien hadden 7.000 personen in Buenos Aires gemanifesteerd tegen de Israëlische inval in Gaza.
 
De Argentijnse overheid onderhoudt goede relaties met Israël. Beide landen beschuldigen Iran ervan achter de zware terreuraanslagen tegen Israëlische doelwitten in Buenos Aires te zitten, die in 1992 en 1994 het leven kostten aan 114 mensen. De joodse gemeenschap in Argentinië is met naar schatting 200.000 leden een van de vijf belangrijkste ter wereld.

Staatsterrorisme


Ook in diverse Braziliaanse steden gingen mensen de straat op om de Israëlische operatie in Gaza aan te klagen. De grootste, met duizend manifestanten, vond donderdag in Rio de Janeiro plaats. De regering van president Luiz Inácio Lula da Silva nam de Israëlische regering zwaar op de korrel en stuurde minister van Buitenlandse Zaken Celso Amorim naar het Midden-Oosten.
 
In een communiqué noemde Lula’s Arbeiderspartij de aanvallen van Israël “staatsterrorisme” en “een praktijk die typisch is voor het nazileger”. De Arbeiderspartij vergeleek de aanvallen met de bloedbaden in het Spaanse Guernica in 1937 en het Tsjechische Lidice in 1942. Ook Lula’s buitenlandadviseur Marco Aurelio García nam het woord “staatsterrorisme” in de mond.
Het communiqué viel in slechte aarde bij de Israëlische vertegenwoordigers in Brazilië. Ook de Braziliaanse Sociaaldemocratische Partij, een van de grootste oppositiepartijen, hekelde het “onnozele” karakter van de mededeling.
Er leven naar schatting 10 miljoen mensen van Arabische oorsprong in Brazilië, de meeste met Libanese roots. De concentratie van nieuwe, vooral Palestijnse immigranten in de stad Foz de Iguazú aan de grens met Argentinië en Paraguay ontlokte de VS de beschuldiging dat de stad een haard van “terrorisme” zou zijn.
In Mexico vonden twee bescheiden manifestaties plaats. Op 7 januari betoogden minder dan honderd mensen tegen Israël, vrijdag namen honderd leden van de joodse gemeenschap deel aan een steunbetoging voor Tel Aviv. De Mexicaanse regering van Felipe Calderón veroordeelde zowel het “buitensporige geweld” van Israël als de raketaanvallen van Hamas.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.