Israëlische aanval bemoeilijkt Obama's plannen

De intense Israëlische luchtaanvallen op Gaza bemoeilijken de ambitieuze plannen van de pas verkozen Amerikaanse president Barack Obama voor vrede in het Midden-Oosten. Ze zijn ook slecht nieuws voor het al wankele imago van de VS in de Arabische wereld.
Als Israël de bombardementen doorzet of zelfs een grondoffensief lanceert, ziet Obama zich bij zijn eedaflegging over drie weken meteen geconfronteerd met een grote internationale crisis. “De consequenties van de aanval zijn nu al ver buiten de Palestijnse gebieden voelbaar”, schrijft de gezaghebbende analiste Helena Cobban op haar blog. Ze verwijst daarbij naar betogingen in Egypte, Jordanië en elders in het Midden-Oosten. “Het is nu al begonnen en we kunnen aannemen dat de spanningen in de regio nog zullen stijgen naarmate de bombardementen aanhouden.”

Net als in 2006 steunt de regering-Bush de Israëlische aanval en eist ze dat Hamas stopt met het afvuren van raketten op Israël. “De Verenigde Staten begrijpen dat Israël actie moet ondernemen om zichzelf te beschermen”, zei Gordon Johndroe, woordvoerder van het Witte Huis. Obama, die op vakantie is in Hawaï, heeft voorlopig nog geen commentaar gegeven op het geweld. “Er is maar één president, en dat is momenteel nog George Bush”, zei David Axelrod, Obama’s hoogste politieke adviseur zondag op de Amerikaanse televisie. Axelrod zei wel dat Obama achter de vergelding van raketaanvallen op de Israëlische stad Sderot stond toen hij die stad in juli bezocht.

Moeilijk parket voor Obama



Obama heeft tijdens zijn presidentscampagne benadrukt dat hij vanaf de eerste dag in het Witte Huis een prioriteit zou maken van vrede in het Midden-Oosten. Hij herhaalde die belofte begin deze maand nog.

Een aantal informele adviseurs, waaronder de voormalige nationale veiligheidsadviseurs Brent Scowcroft en Zbigniew Brzezinski, hebben Obama openlijk opgeroepen om die belofte zo snel mogelijk na te komen, omdat een tweestatenoplossing in het Midden-Oosten het imago van de VS in de Arabische en Islamitische wereld een broodnodige boost zou kunnen geven.

De kans dat Obama daarin slaagt, lijkt nu echter steeds kleiner. “Het is glashelder dat de bombardementen de kansen van een diplomatiek offensief sterk ondermijnen, omdat ze de positie van de gematigde president Mahmoud Abbas op de Westelijke Jordaanoever en zijn onderhandelingspogingen verzwakken”, zegt Steven Cook, Midden-Oosten analist bij de Raad voor Buitenlandse Betrekkingen. Ze vormen volgens Cook ook “een onhoudbare situatie voor de door Turkije bemiddelde vredesonderhandelingen tussen Israël en Syrië.

Hoop op vrede



Niet iedereen ziet de bombardementen echter als doodsteek voor de vredesonderhandelingen. “De bombardementen kunnen gezien worden als ‘bewijsstuk A’ in de argumentatie waarom de VS het conflict niet mogen laten sudderen”, zegt Daniel Levy, een voormalig Israëlisch vredesonderhandelaar. “De nieuwe Amerikaanse regering moet een diplomatiek offensief starten dat resoluut breekt met de vroegere politiek.”

Ook Cook denkt dat Obama’s grote verkiezingsoverwinning en zijn visie van een meer agressieve Midden-Oostendiplomatie hem meer invloed zullen geven over Israël.



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.