Ook Westelijke Jordaanoever in rep en roer

De Israëlische bombardementen op Gaza hebben ook de Westelijke Jordaanoever in rep en roer gezet. Er braken spontane betogingen en rellen uit, en de kans op een derde Intifada is reëel.
Bij de bombardementen op Gaza vielen meer dan driehonderd doden en negenhonderd gewonden. De bombardementen zijn een vergelding op raketaanvallen van Palestijnse strijders. Hamasleider Khaled Meshaal, die in balingschap in Damascus leeft, heeft de Palestijnen opgeroepen om in opstand te komen tegen Israël. De Palestijnse Autoriteit (PA) op de Westelijke Jordaanoever heeft een opgeroepen tot een drie dagen durende staking in sympathie met de bevolking in Gaza.

De kans is reëel dat het conflict uitmondt in een derde Intifada. De eerste brak uit in december 1987 toen Palestijnse vluchtelingen slaags raakten met Israëlische soldaten na een controversieel verkeersongeluk waarbij Palestijnse slachtoffers vielen. Het geweld verspreidde zich snel over de hele Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever en hield verschillende jaren aan.

Ook nu is de solidariteit onder de bevolking op de Westelijke Jordaanoever groot. Palestijnse demonstranten kwamen op straat en marcheerden naar Israëlische checkpoints en nederzettingen. Daarbij vielen heel wat gewonden door rubberkogels en traangas van de Israëlische strijdkrachten. In Ramallah vormde zich één van de grootste betogingen van de voorbije jaren. De demonstranten riepen Hamasleider Ismail Haniyeh en Mahmoud Abbas, leider van de PA op de Westelijke Jordaanoever, op om hun meningsverschillen te overstijgen en de Palestijnse zaak prioriteit te geven.

Ook binnen Israël kwam er tegenstand voor de campagne van bombardementen. In Tel Aviv kwamen enkele honderden vredesactivisten op straat om te protesteren tegen de aanval door hun regering. Verschillende betogers werden gearresteerd. In Jeruzalem raakten groepjes jonge Palestijnen slaags met de politie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.