Israël gaat 1.400 nieuwe huizen in kolonies bouwen

De Israëlische regering heeft bekend gemaakt dat ze 1400 nieuwe woningen gaat bouwen in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever. Deze gebieden worden grotendeels bewoond door Palestijnen.
Israël plant 600 nieuwe appartementen in de oostelijke woonwijk Pisgat Zeev en 800 extra woningen in Betar Illit, een van de grootste nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Ze zijn bedoeld voor joodse Israëli’s. In totaal leven 180.000 joden in Oost-Jeruzalem in speciale woonwijken en 270.000 in de Westbank.
Uri Lupolianski, de burgemeester van Jeruzalem, ging akkoord met het idee om Pisgat Zeev uit te breiden. Dit past volgens hem in het plan om er in het totaal 40.000 extra huizen te bouwen. De internationale gemeenschap beschouwt de joodse nederzettingen op Palestijns gebied als illegaal.
Sinds de Vredesconferentie over het Midden-Oosten in Annapolis in november 2007, werden er volgens de Israëlische beweging Vrede Nu (Gush Shalom) 1700 bouwvergunningen afgeleverd voor de bezette gebieden. Tussen december 2007 en maart 2008 werden er 750 bouwvergunningen uitgereikt voor in Oost-Jeruzalem terwijl er vòòr de conferentie niet meer dan 46 werden uitgereikt.

Internationale leiders keuren plan af


De Amerikaanse minister voor Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice keurt de uitbreiding van joodse nederzettingen ten zeerste af. ‘Ik blijf de Amerikaanse positie verdedigen die zegt dat de uitbreiding moet stoppen. Ik ben wel tevreden over de stand van de vredesgesprekken omdat de Palestijnse president Mahmoud Abbas zijn blijk van vertrouwen heeft gegeven dat de vredesgesprekken tussen de Palestijnen en Israeli’s in 2008 positief zullen eindigen’, zei Rice tijdens een bezoek aan het Midden-Oosten.
De Europese Unie veroordeelde twee weken geleden al de uitbreiding van de Israelische nederzettingen. ‘De EU herhaalt dat het bouwen van huizen in Bezette Palestijnse Gebieden indruist tegen de internationale wet’, kwamen de Europese leiders overeen op de Europese top in Brussel onder voorzitterschap van Slovenië. VN-Secretaris Ban Ki-moon staat ook negatief tegenover het plan. Maar Israël kan gerust zijn gang gaan zolang de VS hun stemgedrag in de VN Veiligheidsraad volhouden. De Amerikanen zorgden dar in het verleden keer op keer voor een veto als Israël dreigde veroordeeld te worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.