Israël grijpt naast Palestijns gas

Anderhalf jaar onderhandelen met de Britse gasgigant British Gas over de aankoop van Palestijns gas leverde Israël toch niet de verhoopte gasdeal op.
De Britse gasproducent British Gas (BG) trekt een lijn onder de onderhandelingen met Israël over de verkoop van natuurlijk gas aan Israël. Na achttien maanden onderhandelen kijkt BG naar Egypte als alternatieve koper. Israël ziet daarmee een potentieel van tien procent energievoorziening aan zijn neus voorbij gaan. Omdat het om Palestijns gas ging, kreeg de zaak een grote beladenheid in Israëlische regeringskringen.  
BG, een grote speler in het Midden-Oosten, verkreeg in 1999 een concessie van de Palestijnse Autoriteit om voor twintig jaar de natuurlijke gasvelden in de Gazastrook aan te boren. In 2000 ontdekte BG een grote gasreserve in Gazaans territoriaal water, 36 kilometer voor de kust.
Het grootste breekpunt voor de gasdeal was dat BG al in 2002 een akkoord had met de Palestijnse Autoriteit om het gas via een pijpleiding naar een energiecentrale in Gaza te transporteren. Israël stond er echter op om het gas eerst naar een Israëlische centrale in Ashkalon te leiden, om van daaruit naar Gaza te transporteren. Op die manier zou Israël de controle behouden. Een ander teer punt is dat de Palestijnse Autoriteit tien procent aandelen heeft in de concessie, goed voor jaarlijks honderd miljoen Amerikaanse dollar aan netto inkomsten.  
Volgens de Israëlische krant The Jerusalem Post stonden de internationale vredesonderhandelaars sterk achter een handelsakkoord, omdat het een stap naar vrede én een broodnodige injectie voor de Palestijnse economie zou zijn. Het leverde alvast protest op van de Mossad, de Israëlische inlichtingendienst. Tegenstanders vreesden dat de inkomsten niet naar de Palestijnse burgers zouden gaan, maar naar terroristische kringen. De Palestijnse Electronic Intifada vind het opvallend dat Israël zijn sancties tegenover Gaza drastisch heeft opgevoerd, sinds de deal met BG afsprong. ‘We zagen in elk geval de eerste poging van Israël om nu ook de petroleumbevoorrading buiten zijn grenzen te controleren’, schrijft Walid Khadduri van het Palestine Media Center van de PLO.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.