Israëls rijken eerste slachtoffers klimaatverandering

De klimaatverandering zal de armste wereldburgers eerst treffen, maar in Israël is de volgorde omgekeerd. De bewoners van de grote villa’s aan de kust kunnen al aan verhuizen beginnen te denken.
Nurit Kliot, professor geografie aan de Universiteit van Haifa, waarschuwde zondag in een lezing dat een stijging van de zeespiegel met amper dertig tot vijftig centimeter grote problemen zal veroorzaken aan de Israëlische kust.
Een lapje grond aan die kust kost miljoenen euro, en de huizen en appartementen in die regio horen dan ook bij de duurste woningen in het land. De voorbije decennia zijn heel wat luxueuze villawijken gebouwd op rotsen net boven de zee of rond kunstmatige jachthavens. De bouwwoede eist nu al haar tol: de circulatie van zand is verstoord en de rotsen onder de woningen beginnen te eroderen.
Kliot waarschuwt dat de steenrijke inwoners als eerste zullen moeten vluchten voor de stijgende zeespiegel. Zelfs bij een geringe stijging zullen de villa’s al onder water komen te staan of zal de grond onder de woningen instabiel worden.
De Israëlische vastgoedmakelaars lijken zich nog geen zorgen te maken. Ze gaan ervan uit dat de prijzen van gronden aan de kust zullen blijven stijgen en er meer woningen gebouwd zullen worden zolang er geen concreet bewijs is van de stijgende zeespiegel.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.