VS veroordelen vonnis Syrische dissident

De Verenigde Staten hebben de veroordeling van de Syrische mensenrechtenactivist Kamal al-Labwani scherp bekritiseerd. Het vonnis kwam een week nadat minister van Buitenlandse Zaken Condoleeza Rice het al twee jaar durende diplomatieke embargo tegen Syrië verbrak.
Een Syrische rechtbank veroordeelde Labwani deze week tot twaalf jaar cel met dwangarbeid wegens het “communiceren met een ander land en het aanzetten van dat land tot agressie tegen Syrië.” De mensenrechtenactivist en oppositieleider werd in 2005 gearresteerd na een reis naar de Verenigde Staten en Europa. Daar sprak hij met journalisten, overheidsfunctionarissen en mensenrechtenorganisaties. Labwani sprak tijdens zijn reis met de Londense tv-zender Al Mustaqilla en de door de VS gesubsidieerde zender Al-Hurra. Hij riep de Syrische regering op om fundamentele vrijheden en mensenrechten te respecteren.
Volgens Human Rights Watch in New York is Labwani’s veroordeling politiek gemotiveerd. “De staatsveiligheidsdiensten hebben zich vanaf het begin met de zaak bemoeid”, schrijft HRW in een verklaring. De organisatie beweert dat de zin “aanzetten tot agressie tegen Syrië” later op verzoek van de Syrische Nationale Veiligheidsdienst aan de minder zware oorspronkelijke aanklacht werd toegevoegd.
De veroordeling afgelopen week is het zwaarste vonnis van een Syrische rechtbank sinds president Bashar al-Assad in 2000 aan de macht kwam. Hij volgt op parlementsverkiezingen die eind april werden gehouden en die leidden tot de hernieuwde installatie van het regerende Nationale Progressieve Front, dat gedomineerd wordt door Assads Baath-partij.
Syrië speelt momenteel een belangrijke rol op het regionale politieke toneel. Assad heeft aangeboden met Israël over vrede te onderhandelen. Libanon heeft in het Syrische buitenlandse beleid topprioriteit en tegelijkertijd bemoeit het land zich intensiever met het conflict in buurland Irak.
De ontmoeting op 3 mei tussen Rice en de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moallem was de eerste ontmoeting op hoog niveau tussen een Amerikaansen en Syrische politicus sinds twee jaar. Enkele dagen later verlengde de regering-Bush echter de sancties tegen Syrië met een jaar. Ook blijven de VS een internationaal tribunaal inzake de moord op de voormalige Libanese premier Rafik Hariri steunen. Hariri werd in februari 2005 vermoord. Syrië zou betrokken zijn geweest bij die moord.
Twee weken voor de veroordeling van Labwani werd een andere mensenrechtenactivist, Anwar al-Bunni, veroordeeld. Deze advocaat werd beschuldigd van het “verspreiden van vals of overdreven nieuws dat de kracht van het land verzwakt.” Bunni werd veroordeeld tot vijf jaar cel voor zijn betrokkenheid bij de Beiroet-Damascusverklaring, die oproept tot normalisering van de betrekkingen tussen Syrië en Libanon.
Hoewel de VS de vonnissen bekritiseren, lijkt het land geen hoge prioriteit te geven aan mensenrechten in Syrië. De dialoog is, zoals Rice zelf aangaf, beperkt tot de Syrische relatie met buurlanden Irak en Libanon. Ook tijdens recente bezoeken aan Damascus door de secretaris-generaal van de Europese Unie, Javier Solana en de Amerikaanse woordvoerster van het Witte Huis Nancy Pelosi, kwam de mensenrechtensituatie in Syrië niet aan bod.
Labwani’s veroordeling geeft een indicatie van zijn invloed op de Amerikaanse politiek ten opzichte van Syrië, zegt Joshua Landis, Syriëkenner aan de Universiteit van Oklahoma. “Hij deed iets wat geen enkele Syrische oppositieleider eerder deed. In de Syrische context was Labwani niet belangrijk als oppositieleider. Hij werd pas belangrijk toen hij naar de VS vloog”, zegt Landis.
In november 2005, vlak na de arrestatie van Labwani, noemde de Amerikaanse president Bush de Syriër met naam en toenaam in een speech waarin hij opriep tot democratische hervormingen in Syrië. Volgens Landis was dit het begin van een Amerikaanse campagne om democratisering in Syrië te bevorderen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.