Israëlische premier in nauwe schoentjes

Sinds de oorlog in Libanon blijft de populariteit van de Israëlische premier Olmert dalen, blijkt uit diverse opiniepeilingen. Of de premier politiek overleeft, hangt onder meer af van de uitkomsten van een onderzoek naar de handelwijze van de regering tijdens de oorlog in Libanon, vorige zomer.
De eerste resultaten van het onderzoek worden de komende weken bekend. De meeste Israëli’s zijn ervan overtuigd dat Olmert grote fouten heeft gemaakt tijdens de oorlog met Libanon en dat die het imago van Israël geschaad heeft. En dat niet alleen in Arabische ogen, maar ook in de ogen van westerse bondgenoten zoals de Verenigde Staten.
De stafchef van de militaire campagne in Libanon, Dan Halutz, heeft al ontslag genomen. Minister van Defensie Amir Peretz, die tevens aan het hoofd staat van de Arbeiderspartij, zal naar verwachting het veld ruimen als de partij in mei nieuwe leiders kiest. In dat geval zou Peretz ook zijn ministeriele post moeten verlaten. Olmert is dan nog als enige over van de drie hoofdverantwoordelijken voor de militaire operatie in Libanon.
Uit een recente opiniepeiling bleek dat slechts 2 procent van de Israëli’s nog vertrouwen heeft in premier Ehud Olmert. Meer dan twee derde vindt dat hij moet opstappen. De premier staat niet alleen onder druk vanwege Libanon, hij wordt ook achtervolgd door een serie corruptieschandalen.
Olmert zou onder meer onbehoorlijk hebben gehandeld tijdens een privatiseringstraject van een van de belangrijkste Israëlische banken in 2005. Olmert was in die tijd minister van Financiën. Hij zou twee buitenlandse geïnteresseerden waar hij goede contacten mee had, geholpen hebben. Uiteindelijk werd de bank verkocht aan een concern waar beide zakenmensen geen banden mee hadden.
Olmert zou daarnaast betrokken zijn geweest bij een dubieuze vastgoeddeal in Jeruzalem en er bestaat twijfel over benoemingen die hij deed toen hij minister van Industrie en Handel was.
De premier ontkent alle aantijgingen en tot nu toe is hij ook nog niet formeel in staat van beschuldiging gesteld. Maar de combinatie van deze beschuldigingen en het algemene beeld van mismanagement tijdens de oorlog in Libanon, zou de premier fataal kunnen worden.
Olmert zit sinds de oorlog nagenoeg zonder diplomatieke agenda. Vlak nadat de gevechten in augustus vorig jaar ophielden, besloot hij af te zien van een eerder plan tot een eenzijdige terugtrekking uit de Westelijke Jordaanoever. Dat versterkte het beeld van een grillige, onbetrouwbare leider.
Olmert staat wel positief tegenover een Arabisch plan voor vrede in het Midden-Oosten, ook wel bekend als het Saudische Initatief. Ook spreekt hij nog geregeld met de Palestijnse president Mahmoud Abbas, maar substantiële vooruitgang wordt niet geboekt tijdens deze bijeenkomsten.
Afgelopen zondag vond opnieuw zo’n bijeenkomst plaats, maar na afloop was er weinig nieuws te melden. “Het was een constructieve bijeenkomst, onderdeel van de voortgaande dialoog die bijdraagt aan het vertrouwen tussen het Israëlische en Palestijnse leiderschap”, zei een woordvoerder van de premier.
Het Saudische vredesinitiatief, dat vorige maand in Riyaad opnieuw gelanceerd werd tijdens de top van de Arabische Liga, richt zich op het normaliseren van de banden van Israël met alle Arabische staten. In ruil daarvoor zou Israël zich volledig moeten terugtrekken van de Westelijke Jordaanoever en de Golan Hoogvlakte. Ook zou er een onafhankelijke Palestijnse staat moeten komen en een “rechtvaardige” oplossing voor de Palestijnse vluchtelingen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.