Congolese rebellengroep levert wapens in

Al 170 strijders van het Front des nationalistes et intégrationnistes (FNI), een grote rebellengroep in Ituri in het noordoosten van Congo, hebben hun wapens ingeleverd.
De leider van de groepering, krijgsheer Peter Karim, gooide het in oktober 2006 op een akkoordje met de Congolese autoriteiten. Karim en zijn manschappen staakten de strijd, en de krijgsheer mocht in ruil kolonel in het Congolese leger worden. “Het is de laatste nog actieve groepering die de wapens deze ochtend inleverde in Dera”, zei generaal Vainqueur Mayala Vichana woensdag aan de VN-nieuwssite IRIN.
De manschappen van het Front des nationalistes et intégrationnistes zullen nu gehergroepeerd worden in de samenleving of in het Congolese leger. De ontwapening van de gewapende milities en hun integratie in de maatschappij was één van de doelstellingen van de vredesovereenkomst die in juni 2003 bereikt werd. “Er is voor iedereen plaats in het nationale leger. Het is een kwestie van kiezen”, zegt Mayala. “De ontwapening is niet de enige uitdaging. De rivaliserende etnische groeperingen weer verenigen is cruciaal.”
Krijgsheer Karim is bereid om al zijn manschappen over te geven, op voorwaarde dat ze officieel amnestie krijgen. Onder de 170 strijders bevinden zich ook 42 kinderen. UNICEF, het kinderfonds van de Verenigde Naties, en de VN-vredesmacht MONUC zullen zich over de kindsoldaten ontfermen. “We hopen dat Karim niet op zijn stappen terugkeert want we schatten dat er 500 kinderen in zijn beweging zitten”, zegt Bienvenu Panda, een lokale UNICEF-medewerker.
Ook in een andere beweging die zich deze week overgaf, de Mai Mai, zitten 25 kindsoldaten. De Mai Mai hebben zich gisteren (28 februari) overgegeven aan Congolese militairen, schrijft De Belgische site CongoForum. Net als het FNI worden de Mai Mai gehergroepeerd in het kader van het integratieproces van het Congolese leger.
Ituri, de streek waar het FNI actief was, raakte zwaar vernield bij de etnische conflicten die in 1999 uitbraken. Er vochten meer dan zes gewapende groeperingen. Bij de gevechten verloren 50.000 mensen het leven; nog eens 400.000 mensen uit de streek sloegen op de vlucht. Het VN-agentschap voor Humanitaire Zaken zegt dat er nog altijd 15.000 vluchtelingen zijn die niet durven terug te keren naar Ituri. )

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.