Sectair geweld in Jemen laait op

Sjiitische opstandelingen van de al-Houthi-militie hebben de voorbij weken hun aanvallen op regeringsdoelwitten in de Noord-Jemenitische provincie Saada opgevoerd. De regering heeft het mobiel telefoonverkeer in het opstandige gebied stilgelegd, wat de pogingen bemoeilijkt om door onderhandelingen tot een oplossing te komen.
De sjiitische opstandelingen onder leiding van Abdul-Malik al-Houthi noemen zich moedjahedien en verwijten de Jemenitische regering een bondgenoot te zijn van Israël en de Verenigde Staten. Ze opereren onder het motto: “Allah is de grootste… Dood aan de VS en Israël… De overwinning aan de islam en de moslims”.
De meeste leden behoorden vroeger tot de Groep van de Gelovige Jeugd van Hoessein Badraddin al-Houthi, die in september 2004 om het leven kwam. Bij gevechten sinds december 2006 kwamen 95 al-Houthi-militieleden om het leven en 42 regeringssoldaten.
De familie al-Houthi behoort tot de Sadah-clan, een naar autonomie strevende groep binnen de Zaidi-gemeenschap van sjiïtische moslims in Jemen. De andere twee grote geloofsgroepen zijn de salafisten en de soennieten. De al-Houthi’s beschuldigen de salafisten ervan de provincie Saada, het historische machtscentrum van de Zaidi’s, te willen inpalmen. Ze dreigen ermee de opstand uit te breiden naar andere provincies.

Mobiele telefoonverkeer lamgelegd


De regering is vast van plan de opstand de kop in te drukken en heeft het mobiele telefoonverkeer in de onrustige provincie lamgelegd. Daardoor wordt echter niet alleen de communicatie tussen de rebellen bemoeilijkt, maar ook pogingen om het conflict door onderhandelen op te lossen. Een delegatie parlementsleden moest onverrichter zake terugkeren uit Saada omdat ze geen contact had kunnen maken met de rebellenleiders.
“De rebellen van al-Houthi willen een islamitische theocratie vestigen en dat kunnen we niet toelaten”, zegt Abdul-Aziz Abdul-Ghani, de voorzitter van de Shura of tweede kamer van het Jemenitische parlement, “Ze hebben het voorstel afgewezen om te ontwapenen en zich om te vormen tot een politieke partij”.

Humanitaire hulp quasi onmogelijk


Door het gebrek aan communicatiemiddelen is humanitaire hulp in Saada zo goed als onmogelijk geworden. “Huizen en boerderijen zijn vernield, de scholen blijven dicht en het economische leven ligt stil”, zegt Khalid al-Anisi, directeur van de Nationale Organisatie voor de Verdediging van Mensenrechten en Vrijheid, een lokale ngo.
Amnesty International zegt dat het erg moeilijk is geworden om de mensenrechtensituatie in Saada in te schatten, zolang er geen telefoonverkeer mogelijk is het gebied ontoegankelijk blijft voor journalisten.
Het conflict met de al-Houthi’s sleept al meer dan drie jaar aan en heeft Jemen al ruim 600 miljoen euro gekost. In totaal kwamen meer dan 500 regeringssoldaten, rebellen en burgers om het leven. Meer dan 2000 mensen raakten gewond.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.