Groot-Brittannië verslingerd aan zwarte verpleegsters

Britse ziekenhuizen kapen nog elk jaar duizenden verpleegsters en vroedvrouwen weg uit arme landen in Afrika, Azië en de Cariben. De Britse regering neemt maatregelen om de plundertochten van rekruteringsbureaus te doen ophouden, maar voorlopig zonder effect.
De voorbije twee jaar werden er in Swaziland 200 verpleegsters opgeleid. Daarvan werken er nu 150 in Groot-Brittannië, zegt Andrew George, een volksvertegenwoordiger van de Liberaal-Democratische partij. Swaziland kan zich die aderlating helemaal niet permitteren. Er is een gebrek aan verpleegkundigen, en het tekort wordt steeds nijpender. In 2003 en 2004 stierven in Swaziland ongeveer 300 verpleegsters aan aids.

De Britse regering probeert een einde te maken aan de instroom van medisch personeel uit arme landen die zelf te kampen hebben met een onderbemande gezondheidszorg. Een gedragscode verbiedt de National Health Service (NHS), de openbare gezondheidszorg in Groot-Brittannië, zelf op zoek te gaan naar personeel in een hele reeks ontwikkelingslanden. In december vorig jaar werd de maatregel nog strenger gemaakt - ook private rekruteringsbureaus die de NHS bevoorraden, moeten de landen op de lijst mijden.

Maar de maatregel werkt niet. In 2004 en 2005 schreef Groot-Brittannië 3.301 nieuwe verpleegsters en vroedvrouwen in uit 16 landen die op de verboden lijst staan. Daarvan kwamen er 933 uit Zuid-Afrika, 466 uit Nigeria en 311 uit Zimbabwe. De Cariben leverden 352 verpleegsters; Pakistan 205.

Volgens volksvertegenwoordiger George halen rekruteringsbureaus de verpleegsters naar Groot-Brittannië om in private rusthuizen of verpleeginstellingen te werken. Sommigen blijven steken in die eerste baan, die vaak onderbetaald en beneden hun kwalificatie is. Anderen maken al heel snel de overstap naar de NHS.

Sommige verpleeginstellingen vragen zelfs een vergoeding van hun overzeese werknemers omdat ze hun de eerste werkervaring verschaffen die nodig is om in Groot-Brittannië te kunnen blijven. Wettelijk is daartegen niets te ondernemen. De overheid moet dat achterpoortje sluiten, vindt George.

Voor de arme landen is de uitstroom van verpleegkundigen een aderlating. Ze hebben veel geïnvesteerd in de opleiding van het personeel, en kampen vaak met een tekort aan goede verpleegkundigen.

Experts geloven dat het probleem alleen op te lossen valt door meer Britse verpleegkundigen op te leiden. (PD/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.