Zwarte koepel maakt vuist tegen discriminatie

Voortrekkers van de Afrikaanse gemeenschap in Frankrijk hebben een nieuwe koepel opgericht om hun belangen te verdedigen. De tijd van de witte Franse Republiek is voorbij, zegt stichter Fodé Sylla. De verstarde Franse instellingen dienen nu nog één doel: niet-blanken discrimineren.
Frankrijk is de wieg van de mensenrechten sinds het in 1789 de basiswaarden ‘vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid’ uitvond. Maar de toepassing ervan is steeds een moeizaam proces geweest, en zeker niet vandaag. Na de onrust in de Franse voorsteden in oktober en november wil de CRAN, een nieuwe Afrikaanse koepel, Frankrijk met de neus op de feiten drukken: de manier waarop Afrikaanse burgers vandaag behandeld worden, staat op gespannen voet met de waarden van de Franse Revolutie.

De CRAN (Conseil représentatif des associations noires) overkoepelt 60 organisaties van mensen met wortels in zwart Afrika en de Cariben. Onder meer het parlementslid Christiane Taubira, de mensenrechtenactivist Fodé Sylla en de academici Pap Ndiaye en Francoise Vergès zijn er lid van.

Concrete aanleiding voor de oprichting van de koepel waren niet de rellen in de Franse voorsteden. De CRAN ontstond als reactie op een onderwijswet die in februari werd gestemd en die scholen ertoe aanzet om de positieve rol te erkennen van de Franse overzeese aanwezigheid, vooral in Noord-Afrika. Velen zien de wet als een verheerlijking van de koloniale periode. De wet veroorzaakte een controverse in Marokko en Algerije, twee voormalige Franse kolonies. Het regerende FLN, dat ontstond uit de Algerijnse onafhankelijkheidsbeweging, noemde de wet een verheerlijking van het kolonialisme en een achterhaalde visie op de geschiedenis.

Ook uit de territoria in de Cariben die nog onder Frans gezag staan, kwam reactie. In Fort-de-France, de hoofdstad van het Franse ‘departement’ Martinique, demonstreerden op 7 december zo’n duizend mensen tegen de wet van de schande. Minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy zegde zijn bezoek aan Martinique dat voor die dag gepland was af omdat er geen sereen klimaat heerste.

Eerder deze maand vierde Frankrijk de overwinning van Napoleon over de Russische en Oostenrijkse legers in de slag van Austerlitz. Maar Frankrijk vergat dat Napoleon de slavernij opnieuw invoerde in 1802 en dat hij een jaar later huwelijken tussen blanken en zwarten verbood.

De Franse intelligentsia blijft er nog racistische denkbeelden op nahouden. Alain Finkielkraut, een professor filosofie aan een universiteit in Parijs, omschreef in een interview met een Israëlische krant het Franse nationale elftal als zwart, zwart, zwart. Het hele Europese continent lacht ons uit, zei Finkielkraut.

De CRAN wil dergelijke ideeën bestrijden. In Frankrijk delen miljoenen mensen dezelfde ervaring gewoon omdat ze één ding gemeen hebben: ze zijn zwart, zegt Pap Ndiaye, historicus aan de Ecole des Hautes Etudes
en Sciences Sociales in Parijs. Die ervaring heet discriminatie.

De zwarte voetballer Vikash Dhorasoo zegt dat de politie hem regelmatig lastig viel voor hij een status als sportheld verwierf. Nadat ik een bekende middenvelder werd, liet de politie mij met rust, zei Dhorasoo vorige maand in en interview met L’Equipe. Mijn succes als voetballer heeft me ‘blank’ gemaakt.

Discriminatie is vaak onbewust en wordt gevoed door onwetendheid. Frankrijk kent zijn eigen geschiedenis niet goed, zegt de historicus. In Frankrijk kan je vandaag de Afro-Amerikaanse gemeenschap bestuderen, of je specialiseren in de Britse koloniale geschiedenis of de Amerikaanse slavernij. Maar er bestaat geen mogelijkheid om de Franse zwarte geschiedenis te bestuderen zegt Ndiaye.

CRAN zegt zich te inspireren op Martin Luther King, de Amerikaanse dominee die aan de wieg stond van de zwarte beweging voor burgerrechten in de jaren 50 en 60. (MM/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.