Ontwikkelingshulp mag niet lijden onder migratiebeleid

Armoedebestrijding mag in het nieuwe Europese ontwikkelingsbeleid niet worden opgeofferd aan het migratiebeleid. Dat zegt Concord, een koepelorganisatie van Europese ontwikkelingsorganisaties. De lidstaten van de EU besluiten maandag over de ontwikkelingsstrategie voor de komende vijf jaar.

Concord vreest dat de in de nieuwe richtlijnen ontwikkelingshulp afhankelijk wordt van het migratiebeleid van het ontvangende land. Enkele Europese landen die met grote vluchtelingenstromen te maken hebben, waaronder Malta, willen dat landen alleen ontwikkelingshulp krijgen als ze bereid zijn migranten die in de EU een illegale status hebben, weer op te nemen. Malta vraagt al langer om een strenger Europees asielbeleid. Sommige andere lidstaten van de EU willen juist een flexibeler asielwetgeving.

Hoewel de ontwikkelingsorganisaties erkennen dat de EU zich moet bezinnen op het migratiebeleid, is het koppelen van ontwikkelingshulp aan het migratiebeleid van het betreffende land niet de oplossing, vindt Frans Polman, voorzitter van Concord. Als we landen geld geven voor extra grenscontroles, repatriëringovereenkomsten en vluchtelingenkampen, dan is dat geen oplossing voor armoede, politieke onderdrukking en andere oorzaken van gedwongen migratie. Het is dan ook geen ontwikkelingshulp.

Migratie vormt een probleem voor landen als Malta, Italië en Spanje, zegt Michael Gatt van Kopin, een Maltezer ontwikkelingsorganisatie. Maar het nieuwe ontwikkelingsbeleid moet gebaseerd zijn op de erkenning dat armoede alleen bestreden kan worden door de oorzaken aan te pakken. Door landen die zich niet volledig aan de Europese migratieregels houden te korten, tref je vooral de armsten. Migratie wordt daardoor alleen maar aangemoedigd.

De ontwikkelingsorganisaties weten zich gesteund door Louis Michel, eurocommissaris voor Ontwikkeling en Humanitaire Zaken. Hij verklaarde onlangs publiekelijk dat er geen sprake van kan zijn dat ontwikkelingshulp afhankelijk wordt van de migratiepolitiek.

De Europese Commissie, de uitvoerende tak van de EU, lanceerde het nieuwe beleidsplan voor ontwikkeling in juli. Het is de bedoeling dat over dat document, de European Consensus on Development, overeenstemming te bereiken met alle lidstaten van de EU.

Volgens de Commissie zijn de voorstellen aangepast aan de veranderde omstandigheden. Door de terroristische aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten en de groeiende impact van de globalisering, kwam veiligheid hoger op de agenda te staan. (JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.