Maffia controleert watervoorziening

Sicilië beschikt over bijna drie keer meer zoet water dan nodig, en toch kampt meer dan de helft van de inwoners met een nijpend watertekort. Boosdoeners zijn slecht beheer, corruptie en… de maffia. Activisten schatten dat de voorbije twintig jaar meer dan 817 miljoen euro in de zakken van maffialeden verdween die betrokken zijn bij de waterbusiness op het eiland.






Naast smokkel, prostitutie, mensensmokkel, drugstrafiek, handel in menselijke organen, wapens en giftig afval houdt de Siciliaanse maffia zich ook bezig met watervoorziening. Dat bevestigt professor Giuliano Canatta van de Universiteit van Siena en voorzitter van het Instituut voor Milieu en Natuurlijke Rijkdommen.

Van de 817 miljoen euro verdween het grootste deel onder de vorm van smeergeld, financiering voor dammen die nooit werden gebouwd en geld voor zogezegde reparaties van het distributiesysteem, zo stellen activisten. De maffia krijgt hier traditioneel veel concessies toegespeeld voor waterwerken en opdrachten voor de constructie van nieuwe dammen en waterreservoirs, zegt Roberto della Sora, de directeur van de milieuorganisatie Legambiente. Ze zijn niet geïnteresseerd in herstel van beschadigde voorzieningen, omdat ze daardoor inkomsten zouden verliezen.

Sicilië telt 450 publieke en private instellingen, gemengde partnerschappen en consortiums die zich met de watervoorziening bezighouden, maar 53 procent van de bevolking heeft er geen toegang tot drinkbaar water. Agrigento, een Siciliaanse stad met 55.000 inwoners, spant de kroon. Er is er alleen om de twee weken drie uur lang kraantjeswater beschikbaar. De mensen verzamelen er regenwater in bassins.

In de hoofdstad Palermo gaat meer dan veertig procent van het water uit de bronnen en rivieren verloren via lekkende leidingen. Bij de vorige regionale verkiezingen koos de Heropgerichte Communistische Partij voor de slogan ‘Water in elk huis, 24 uur per dag en 365 dagen per jaar - nee aan de maffia, verspilling en privatiseringen’. Intussen is het watertekort volgens de autoriteiten iets teruggedrongen. Maar we hebben de participatie van de maffia niet kunnen uitsluiten - het gaat om een fenomeen dat niet volledig te elimineren valt, zegt Dario Allegra, het hoofd van het stedelijke waterbedrijf.

Van de dertig dammen op het eiland is maar een deel in gebruik. De Ancipa-dam is al sinds 1987 in reparatie en bevat momenteel slechts 4 miljoen kubieke meter, terwijl hij ontworpen is voor 34 miljoen kubieke meter. De Rosamarina-dam heeft een capaciteit van 80 miljoen kubieke meter, maar dient momenteel alleen voor irrigatie. Het was de bedoeling dat deze dam ook zou bijdragen aan de watervoorziening van Palermo, maar pijpleiding die daarvoor nodig is, werd nooit aangelegd. Al 10 jaar is het project verlamd door geldgebrek en administratieve onenigheden. De dam ligt middenin maffiagebied.

Ook de rest van Italië kampt met watertekorten. Ondanks de 236 rivieren en 53 meren heeft een derde van de Italianen geen toegang tot drinkbaar water. De meeste onder hen wonen in het zuiden van het land. Het relatief kleine land is de grootste waterverbruiker in Europa.

Nieuw is de maffiacontrole over de watervoorziening niet - al in 1874 vroegen de zogenaamde ‘guardiani’ en ‘fontaneri’ verbonden aan de maffia geld voor water. Eind jaren zestig waren de meeste van de geregistreerde bronnen op Sicilië in handen van maffiafamilies als Buffa, Motisi, Marceno en Teresi.

De huidige regering van Sicilië heeft een commissaris aangesteld om orde te scheppen in het warrige waterbeheer en wil de waterdistributie privatiseren. Bij de Heropgerichte Communistische Partij vrezen ze echter dat het privatiseringsproces de macht over de watervoorziening helemaal in handen van de georganiseerde misdaad zal geven. (ADR/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.