Microsoft aast op Zuid-Afrikaanse scholen

Computerbedrijven voeren in Zuid-Afrika een hevige strijd om leveringscontracten voor het onderwijs binnen te rijven. Om een voetje voor te hebben heeft Microsoft al gratis software ter waarde van 8,9 miljoen dollar per jaar beloofd voor de 32.000 Zuid-Afrikaanse scholen. Maar verschillende experts wijzen op de grote voordelen van ‘open source software’ die wel eens de software van de ontwikkelingslanden zou kunnen worden.

In een plattelandsschooltje in Mablomong, ten westen van Johannesburg, stappen de kinderen blootsvoets en met een lege maag de school binnen. Maar sinds vorige maand heeft hun school wel een computerlokaal met 25 splinternieuwe toestellen. De kinderen moeten nog altijd kilometers te voet naar school lopen, maar hebben nu wel hun eigen e-mailadres en kunnen zich uitleven op computerspelletjes.

Mablomong is één van de 30 scholen die deel uitmaken van een pilootproject in de provincie Gauteng, dat ook in Johannesburg en Pretoria loopt. Bedoeling is met de hulp van computerbedrijven voor alle kinderen in de provincie computers ter beschikking te stellen. Zes consortia van lokale computerbedrijven hebben al soft- en hardware geleverd. Binnenkort moet de provincie beslissen wie de komende drie jaar voor zo’n 400 miljoen dollar aan informatica zal leveren. Het bedrijf dat als winnaar uit de bus komt, rijft niet alleen een heleboel contracten binnen maar verwerft vooral een belangrijk marktaandeel: als kinderen een bepaald programma op school gebruiken zijn ze geneigd ook later in hun werk voor dat programma te kiezen.

Momenteel ziet het er goed uit voor Microsoft. De meeste consortia in het Gauteng Online project gebruiken Microsoft-producten. Maar twee consortia stellen voor om met Linux te werken, open source software waarbij de code vrij toegankelijk is voor iedereen, dat daardoor een stuk goedkoper is. Een document van de National Advisory Council on Innovation (NACI) beveelt de overheid aan om open source software te gebruiken. NACI verwittigd het departement van Cultuur, Wetenschap en Technologie dat ‘proprietary software’, waarbij de code eigendom is van het bedrijf dat de software ontwikkelt, Zuid-Afrika afhankelijk zal maken van buitenlandse bedrijven, en van schommelingen in de wisselkoers.

Heel wat regeringen promoten tegenwoordig het gebruik van open source software, zoals China, Thailand, Brazilië, Argentinië, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. “Microsoft staat onder druk nu overheden in Europa en Azië overschakelen naar goedkopere open source software”, zegt Mark Turner, directeur van Tech-Knowledge Advantage. Turner wijst erop dat het veel goedkoper zal zijn om computers op Linux te laten draaien in de Zuid-Afrikaanse scholen, omdat dan verouderde computers gebruikt kunnen worden. Een computer op Linux zou dan minder dan 89 dollar per PC kosten, voor Microsoft compatibele PC’s loopt dat op tot 713 dollar.

Blijft de bezorgdheid rond compatible ondersteuningssoftware voor Linux. Ook is het zo dat alhoewel Linux een vrije broncode heeft, het vaak geleverd wordt met een aantal toepassingen die niet open source zijn. “Maar op lange termijn biedt Linux meer groeimogelijkheden”, denkt David Barnard , directeur van service provider Sangonet. “Linux is een flexibeler systeem dat gemakkelijker kan aangepast worden aan de specifieke noden van een ontwikkelingsland”, zegt Barnard.



Ref: af dv

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2789   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2789  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.