Dossier Ebola

Legio zijn de berichten over bange en bijgelovige zielen die zich verzetten tegen de aanpak van de ebola-epidemie in West-Afrika. MO* sprak met antropologen en politieke wetenschappers die de lokale bevolking goed kennen. Ebola is immers geen louter medisch probleem. Het is ook een cultuurschok én een hoogst politieke zaak.

© EC-ECHO-Jean-Louis Mosser

Thu 21/08
Drie landen in West-Afrika worden geteisterd door een ebola-epidemie. Ondertussen kijkt de wereld bang toe. Volgens Artsen Zonder Grenzen is Ebola nog lang niet onder controle.
1
Thu 07/08
© CC EC/ECHO/Jean-Louis Mosser
Stelt u zichzelf maar even voor dat uw zoon of dochter de symptomen van ebola vertoont en een team van wildvreemde verplegers u vraagt om uw kind af te geven in een ziekenhuis. U bent bijna zeker dat zoon- of dochterlief het hospitaal niet meer uitkomt, tenzij in een bodybag. En voor uw kind op een door u aangewezen plek de grond in gaat, mag u nog een gebedje zeggen en misschien stoppen mannen in ruimtepak een knuffel in de zak, die zij dichtritsen. U blijft op veilige afstand.
1
Wed 06/08
© Maria Cristina Manca
Ze hadden dit nog nooit meegemaakt. Buren en familieleden vielen bij bosjes. Een man verloor zijn drie vrouwen en acht van zijn kinderen. Hier, in de streek van Guéckédou, op het drielandenpunt van Guinee, Sierra Leone en Liberia, brak eerder dit jaar de ebola-epidemie uit. MO* interviewde twee antropologen die door Artsen Zonder Grenzen werden ingehuurd om medische teams bij te staan in Guéckédou. ‘In het begin van de epidemie zijn er fouten gemaakt,’ zegt Jesse Verschuere, ‘maar wij hebben als antropologen zeker geholpen om een en ander bij te sturen.’
1
Tue 05/08
‘Artsen zonder Grenzen herhaalt dezelfde fouten als bij vorige ebola-epidemieën.’ Dat zegt Barry Hewlett, de eerste antropoloog die door de Wereldgezondheidsorganisatie werd ingezet tijdens een ebola-epidemie. Vanuit Vancouver gaf Hewlett een interview aan MO*. ‘In Oeganda dacht de lokale bevolking dat het internationale hulpteam orgaanhandelaars waren.’
1
Tue 05/08
© Barry Hewlett
‘Médecins Sans Frontières is repeating the same mistakes from earlier Ebola outbreaks’. Prof. Barry Hewlett, the first anthropologist ever to be invited by the World Health Organization in fighting Ebola, has given an interview to the Belgian MO* Magazine.
1